Kategorier
Blogg Hälsa

Stress – ett passionerat ämne för mig!

Alla har vi saker som intresserar oss. Stress intresserar mig!

 

Jag skulle kunna leva ett stressigt liv med tanke på alla åtaganden som jag har. Men sanningen är att mitt liv inte känns ett dugg stressigt utan snarare meningsfullt. Jag tycker om mina jobb som lärare, egen företagare och fritidspolitiker. Jag tycker väldigt mycket om att studera på deltid eftersom det stimulerar mig intellektuellt. Min hund betyder väldigt mycket för mig och vi tycker om att promenera 1,5 timme varje dag tillsammans (förutom när det regnar för då vill hon knappt gå ut). Träningen gör att kroppen håller ihop och är stark och det är något som jag absolut inte vill vara utan.

Jag träffar min syster och hennes familj när våra scheman matchar och det är så mysigt då hon har två barn. Jag träffar mina vänner när det finns möjlighet till det. De flesta har familjer nu och det är inte alltid som det går att få ihop tiden. Men så kan det ju vara.

Något som är stressande för dig är inte det för mig.

Vår upplevda stress är det som faktiskt skadar oss. Om jag i min hjärna börjar tänka på min oförmåga att ta tag i saker och att jag har den där hemtentan som ska lämnas in om en vecka samt att jag måste handla, städa och gå med hunden, då är det troligt att jag blir stressad. Har jag då ingen som lyssnar på mig, ingen som kan krama mig eller finnas där för mig och känslan av att vara ensam så kommer det att göra att min stress blir ännu större och jag kan utveckla ett magsår.

En viss mån av stress är bra. Det gör att musklerna spänner sig och blodet strömmar till. Det är så du får fart, det är så du blir stark när något hotar. Men när blodet pumpas till musklerna så måste ju systemet stänga ned andra saker. Matsmältningen är det ju ingen idé att ha igång. Inte heller är det viktigt att vara trött så produktionen av melatonin stoppas. Allt detta är ju bra när det precis behövs. Men vad händer om detta är igång i dig hela dagen?

Människor som har sömnsvårigheter, svårt att bli av med extra kilon, svårt att känna sig pigga och alerta går ofta i ett ekorrhjul av konstant upplevd stress. Jag skriver upplevd stress eftersom vad som är stress för dig inte är stress för mig. Någon som måste ha kontroll hade förmodligen känt sig väldigt stressad av att sitta inne i stugan en halv dag på grund av dimman i Sälen. Jag å andra sidan känner att det inte gör så mycket. Jag kommer alltid på något meningsfullt att göra ändå, som att skriva en artikel om stress till exempel. Mycket av detta är ”hur vi väljer, är fostrade att se på olika situationer”.

Många stressar under dagen, hinkar i sig kaffe och kan inte sova på kvällen.

Vad händer i kroppen egentligen?

Kroppen har ett nervsystem som är indelat i två: det sympatiska nervsystemet och det parasympatiska nervsystemet. I texten kommer jag att vidare kalla dessa för SN och PN. Inför en föreläsning som jag ska hålla i Göteborg lånade jag en bild.learn-body

Jag tycker att bilden är rätt tydlig och enkel och det är därför som jag valde den. Självklart finns det en större komplexitet än så här. Men man måste ju börja någonstans.

På vänster sida ser vi vad som händer när det SN är igång i kroppen. Och på höger sida ser vi vad som händer när kroppen är igång via PN.

Hur påverkar det då kroppen? Jo, när vi vilar och mår bra så kan kroppen smälta maten som vi har ätit och ta upp näringsämnena. Om vi är stressade så blir det kaos i magen som kan resultera i förstoppning eller det motsatta. När man andas väldigt ytligt så känner sig många yra i huvudet och det är inte så konstigt eftersom man nästan får syrebrist i hjärnan (skämt åt sido, men ni fattar), pulsen stiger och hjärtat klappar fortare. När hjärtat behöver så mycket blod så blir det lätt utmattat och det bildas tråkigheter i det. Jag ska inte gå in på de medicinska detaljerna (kanske nästa gång).

För att råda bot på den utmattning som sker i kroppen tar vi till beprövade metoder och:

  1. dricker kaffe (5-10 koppar är väl normalt?)
  2. äter kolhydrater (så att vi blir glada)

Vad händer med oss sen då?

  1. kan inte sova
  2. känner sig orkeslös
  3. har svårt för att fokusera
  4. går upp i vikt
  5. får humörsvängningar
  6. tappar motivationen
  7. tappar libidon

Listan kan göras lång. När du sedan har gått med det här ett tag. Vad kan hända då?

  1. Du blir sjuk!

Jag är ingen doktor, så jag ska inte diskutera diverse sjukdomar som kan uppstå i kroppar som har upplevd kronisk stress. Det lämnar jag åt experterna som professor Robert Sapolsky på Stanford University.

Det som behövs i kroppen är att båda nervsystemen jobbar i balans. Det är bra att lyfta tungt på gymmet och SN går igång och det är lika bra att vila när man kommer hem och sova en hel natt så att PN kommer igång. Du kan inte ha bara det ena utan du behöver båda.

Robert Sapolsky har skrivit och undervisat väldigt mycket om stress och en bok som jag har läst många gånger är ”why Zebras don´t get ulcers”. Boken är ett gediget verk av Sapolsky om vad som händer i kroppen vid stress och hur man kan jobba med det.

 

Jag hoppas att du själv blev lite ”klokare” av det här inlägget. Jag blev det i alla fall.

IMG_3315

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *