Sömn

vila

Vad är det första som får en liten prioritering i en stressig vardag?

Sömnen är något av de viktigaste elementen för ett hälsosamt liv.
Utan en god sömn så fungerar inte kroppens reningsorgan som de ska och man hamnar efter både psykiskt och fysiskt.

Det finns många studier på vad sömn är och vad en dålig sömncykel kan orsaka för barn och vuxna. En del forskare kopplar samman en dålig nattsömn som barn, med psykisk sjukdom som vuxna. Det finns väldigt mycket som man kan jobba med för att få en god nattsömn. Bland annat så brukar jag uppmana människor att stänga av all elektronik och sova i ett så mörkt rum som man kan.
Jag rekommenderar att man lägger sig 22.00 och går upp vid 06.00 – 07.00. Då har kroppen fått gå igenom de processer som den behöver för att vara klar och vaken för att ta sig an de utmaningar som följer dagen därpå.

Många som idrottar vet att det är viktigt att sova bra natten eller nätterna innan en tävling/match eller liknande. För de vet att oavsett hur många koppar kaffe som de dricker så kan de aldrig få den skärpan som de har när de har sovit bra i ett par nätter. Och trots att vi har all den här kunskapen i vårt samhälle så är kaffet det vi dricker för att hålla oss vakna. Kan kaffe motverka sömnbrist? Absolut inte. Det kan bara lindra symptomen. Följdfråga; vad händer när vi ständigt lindrar symptomen? Den riktiga orsaken till våra symptom kommer att orsaka katastrof för till exempel våra körtlar som reglerar våra hormoner.

De hormoner som binjurarna och sköldkörteln skickar ut bestäms av hypofysen. Och om hypofysens signaler blockeras på grund av sömnbrist så är det en början till att hela systemet ruckas. Och vi går upp i vikt, vi blir tröttare, mer stressade, lättirriterade, nedstämda och listan kan göras oändlig.

Så vad gjorde vi för att hålla oss vakna? Jo, vi drack kaffe för att lindra symptomen. Vad fick vi betala? Långt mer än vi hade kunnat ana!