Hej och hjärtligt välkommen till min blogg!

Här finner du artiklar, podcasts, youtube-klipp, inspiration och motivation i mängder. Och när du vill så kan du kontakta mig på lotta@justlotta.se

Jag ser framemot att höra ifrån dig!

JustLotta_webb

Träna som f*n!

2017/07/30
0 kommentarer - vill du kommentera?

När jag mår som bäst är då jag är stark i min kropp!

IMG_20170730_185214_960

 

För att kroppen ska må bra måste jag träna regelbundet. Mina träningar måste inte vara särskilt långa, men jag behöver hög intensitet. Jag har ganska lätt för att återhämta mig, vilket kan bero på bra gener och att jag har tränat sedan jag var barn. Jag kör inte nybörjarträning eftersom jag har tränat på gym sedan jag var 15 år gammal. I runda slängar blir det 22 år. Det har inte varit 22 år i streck eftersom jag har haft några perioder i livet där gymmet inte har varit en del av vardagen, som när jag bodde i London och jobbade som bartender 2001. På den tiden fanns det inget utrymme för hälsosamheter.

För det allra mesta så supersetar jag när jag är på gymmet. Dels gör jag det för att jag kan känna mig lite rastlös, dels för att jag gillar att jobba och dels för att jag inte har tid utan måste hämta min hund på dagis. Det är därför som mina träningar ligger mellan 30-45 minuter. Under den tiden har jag hunnit med mer set än de som har varit på gymmet dubbla min tid. Men det är ingen tävling utan jag försöker ju bara pussla ihop mitt liv.

Jag kör superset utan vila mellan 2-4 olika övningar. För det mesta kör jag superset och inte giant set. Det händer att det blir giant set, men då måste kroppen kännas frisk och pigg. Det tar rätt mycket på nervsystemet att köra giant sets.

Detta var mitt pass för dagen med namn på övningar, vila, tempo, rep, set och vilka vikter jag använde. Jag försöker att alltid tänka på att ha med både höftböjare och knäböjare (hip flexors, knee flexors) när jag kör ben och rumpa. Eftersom jag har rätt stora quadriceps (framsida lår) så försöker jag att jobba mer med baksidan, men att framsidan åker med kan jag inte undvika. Jag har lagt in mitt pass som en bild där du kan klicka på bilden för att den ska bli större. Jag har även lånat lite bilder för att demonstrera hur övningarna har sett ut.

Ben och rumpa 2017

 

A1- Goblet Squat med hantel

goblet-squat-SeI9iu-promo__square

 

A2 – Knee Tucks

 

kneetuck1

 

B1- Hipthrust maskin

B2- Split Squat

 

För att se hur övningen utförs korrekt så kan du klicka på länken och se videon. http://www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/BWSplitSquat.html

 

C1 – Lying Leg Curl

 

1255b

 

C2- Thigh Abductors

 

Thigh Abductors

https://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/thigh-abductor

 

Jag hoppas att du ska få lite nytta av mitt pass! Kör så det ryker JustLotta_webb

 

 

Drivkraften inom oss

2017/07/29
0 kommentarer - vill du kommentera?

Drivna människor!

 

De flesta har några människor i sin omgivning som de skulle kunna kalla drivna. Man drivs av olika saker och olika saker gör att människor blir drivna.

En del människor drivs av en rädsla att misslyckas och skapar därför en värld av perfektion. Den här sortens drivkraft kan ge vem som helst magsår och öka chanserna för att gå in i väggen. Trycket för att minska insynen för människor i ens omgivning blir större och inget är gott nog än bara det bästa. Detta kan göra stora hål i plånboken eller skapa en fasad som till slut inte längre går att upprätthålla.

perfektionister

En del människor drivs av att vinna över andra. Kicken av att stå som vinnare (dopaminet som flödar i systemet) gör att personen vill uppleva detta om och om igen. Inom fittnesvärlden har många berättat om hur de känner sig rädda och osäkra inför tävlingar trots att deras förberedelser har varit oklanderliga. Inom idrotten är det väldigt vanligt att drivas av att vilja vinna över andra.

 

Karch Kiraly är en vinnare ut i fingerspetsarna. Han har vunnit OS i både inomhus volleyboll och i beachvolleyboll. Karchs motto var alltid att ”han skulle göra sin partner till den bästa på plan”. Om han spelade så bra att hans partner kunde spela optimalt så skulle de vinna.

p1_kiraly

En del människor drivs av att göra goda saker för andra. Genom att göra goda saker så frigörs det oxytocin i kroppen. Det är ett ”feel-good” hormon. Detta hormonet utsöndras oxå när man ammar, kramas och har intima stunder. Man blir alldeles varm och lycklig så länge hormonet är frigjort. Det som forskningen har visat är att när flödet av hormonet avtar i blodomloppet i kroppen kan man känna sig nedstämd och deprimerad. missing-0-jpg

En del människor drivs av nyfikenhet och en lust att lära. Vi känner ju dessa. De som aldrig slutar läsa kurser på universiteten eller som alltid har en hög med böcker hemma som väntas på att bli lästa. Hungern efter kunskap och nyfikenhet på livet och världen gör att dessa människor fotats någon gång söker sig till att börja forska och bra är väl det, för då kan ju vi andra också bli lite klokare.

På bilden har jag valt min favoritforskare Robert Sapolsky:

dsc_0420

En del människor har ingen drivkraft alls. Hur ska man göra för att hitta sin inre drivkraft? Kan andra motivera mig till att hittat min drivkraft?

Innan jag skrev den här artikeln så har jag haft ämnet i mitt huvud under en längre tid. Många brukar säga att ”drivkraften kan bara komma inifrån och inget yttre kan motivera en person.” Jag skulle vilja säga att det är rätt så mycket fel och delvis rätt.

Forskningen har visat att människor som blir bemötta på ett vänligt sätt ökar i sin motivation att klara uppgifter framför människor som blir dåligt bemötta. Ett dåligt bemötande kan tråkigt nog förstöra en hel vecka för en del individer och ibland kan det hänga kvar i flera år. Så är du förälder, lärare, coach eller en annan person som har med människor att göra: Ge alla ett gott bemötande!

Feedback är en annan sak som gör att människor växer. En del tror att beröm som kommer från en själv räcker, men det gör det inte. Att få positiv feedback och konstruktiv feedback hjälper en person att höja blicken och kämpa mer. Om en coach vid sidan av linjen skriker att man är en jävla sopa och förväntar sig toppspel, då är hen helt ute och cyklar. Däremot kan man absolut sätta press på människor som inte kämpar för att nå sin fulla potential. Curling hör inte hemma någonstans om du vill ha motiverade barn.

Det är viktigt att hitta glädjen i det man gör för att bli mer motiverad. Många skolungdomar tycker att skolan är tråkig och många känner sig stressade. Här är det viktigt att låta eleverna vara delaktiga för att de ska bli mer motiverade. Hemma kan du som förälder faktiskt visa intresse för ditt barns skolgång och prata om de ämnen som de jobbar med i skolan. Har du svårt med att hänga med i matten? Ring läraren och prata lite med hen så att du kan hjälpa ditt barn med motivationen. Att du själv sitter hemma och gnäller över hur svårt det är med matte kommer inte att göra att ditt barn bara levererar på mattelektionen för att du är en så himla bra förebild.

Förebild – Var en god förebild

79c17ebbafb6c77e99ed40d732531905

Tack för ordet!

Grandiosa människor!

2017/07/14
0 kommentarer - vill du kommentera?

Vi har alla mött en eller annan – eller hur?

toppbild-499

 

Det är rätt vanligt att människor är medvetna om sina begränsningar. Det är också vanligt att människor har driv och motivation att bli bättre. Dessa människor är inte grandiosa. Dessa människor har självinsikt.

Om man gör en sökning på ordet grandiositet så får man upp följande förklaring:

Storhetsvansinne (megalomani), grandiositet, hybris, förhöjd självkänsla, i psykiatrin ett uttryck för ett sinnestillstånd där en person har en starkt överdriven självuppfattning, och ofta helt falsk självbild. Storhetsvansinne kan vara ett tecken på psykos eller en personlighetsstörning.

Det är väl ok att tycka jäkligt bra om sig själv och tro att man kan saker, tyvärr så är det inte riktigt det som det hela handlar om. Den här förvrängda självbilden skadar människor i omgivningen eftersom den ständigt måste upprätthållas. För att kunna upprätthålla bilden så måste personen övertyga omgivningen om att det är så bra som det verkar. Det är ju här som det blir jobbigt. För om någon går och tycker bra om sig själv så spelar det ju ingen roll, men om självbilden måste upprättas genom manipulation, lögner, nedsättande kommentarer om andra, hot och förtal, ja då är vi ute på djupt vatten.

Jag brukar ta till flykt när jag börjar se ett mönster, men även solen har sina fläckar och jag spenderade nästan 2 år i en relation med en narcissist. Nu var det ett tag sedan, men jag har ändå mött den här sortens människor om och om igen. Tyvärr så kan jag ibland vara blåögd och jag vill tro det bästa om människor, tyvärr så slutar det sällan bra med människor som har sådana här personlighetsstörningar.

Problemet är faktiskt inte att personen tycker att hen är så bra, för den vet att den inte är det utan problemet blir när den ska påtvinga mig eller dig att den är så bra. I en relation så brukar ”offret” bli invaggad i ett helt nät av lögner. Hen är den mest underbara som finns, ingen är så otrolig som hen. Men bit för bit så plockar narcissisten isär dig. Från en dag till en annan så har du fel kläder på dig. Det du säger är kanske lite korkat och du förstår ju inte bättre. Steg för steg så börjar du tvivla mer på dig själv och tro mer på din förövare. Efter ett tag har du gett upp din makt och du förlitar dig helt på den andre. Eftersom ditt värde som människa nu är reducerat från att ha varit lyft till skyarna ska du vara jäkligt tacksam för att hen ens vill ta i dig med tång och ingen annan vill ju ha dig.

Det här förekommer även i vänskapsrelationer och mellan familjemedlemmar.

En del kan vara så skickliga på sitt manipulativa spel att de kan gå under radarn väldigt länge, men när spelet börjar att nystas upp så får man se mer än man kanske ville från början.

Psykologguiden skriver följande om narcissism:

”narcissistic personality disorder [ˌnɑ:sɪˈsɪstɪk ˌpɜ:səˈnælətɪ dɪsˈɔ:də], NPD, narcissistic personality, narcissistic PD

Psykiatrisk diagnos som införts av bland andra psykoanalytiker som Heinz Kohut (1913-1981) och Otto Kernberg (f 1928), och som 1980 fick officiell status genom att tas med i DSM.

Narcissistisk personlighet

Ofta används uttrycket narcissistisk personlighet som synonymt med narcissistisk personlighetsstörning. I enskilda fall kan det vara svårt att dra en skarp gräns mellan excentricitet av det här slaget som inte kan betraktas som störning och en som är det. Ju mer overkliga föreställningarna är om egen storhet och ju mer okänsligt en person uppträder mot andra, desto mer befogat är det att tala om störning.

Utmärkande drag

Utmärkande för denna störning är ett mönster av storhetsföreställningar om den egna personen, behov av beundran och brist på empatisk inlevelse. Dessa drag finns med sedan ungdomsåren och visar sig i en mängd olika sammanhang. Vanligt är till exempel att individen uppvisar en grandios överskattning av den egna personens betydelse, är upptagen av fantasier om obegränsad framgång, makt, skönhet och fulländad kärlek och tror att de egna problemen är unika och bara kan förstås av någon annan lika speciell person.

Dessa personer gör anspråk på ständig uppmärksamhet och beundran från andra. De anser sig ha rätt till att behandlas bättre än andra och reagerar ofta på kritik med känslor av raseri, skam eller förödmjukelse.

Vanligt är också att de utnyttjar andra för att uppnå egna mål samt att de brister i sin förmåga till inlevelse i hur andra känner sig. Ständig avundsjuka beskrivs också som ett vanligt fenomen hos dem.

De har svårt att leva i ett kärleksförhållande. Om de blir övergivna av sin partner kan de ytligt sett bli förtvivlade och deprimerade men de dominerande känslorna är oförståelse, överraskning och hämndlystnad.”


Som jag sa tidigare så har jag gått i fällan många gånger. De flesta ser ju ut som dig och mig och många har vanliga jobb, tyvärr blir många chefer, vilket kan skapa jobbig stämning på jobbet.

Jag brukar få problem när personer med dessa personlighetsstörningarna ser mig som ett hot. För det mesta så försöker jag att inte ha med dem att göra, men ibland så har man inte så mycket till val utan får försöka att bara härda ut. En strategi brukar då vara att hen manipulerar andra för att få det som hen vill ha och då spelar det ingen roll om vänskaper går åt skogen, projekt skiter sig eller vad det nu må vara. Hen ska se till att hen får det som den vill. Detta tar enorm energi från samtliga inblandade och alla blir offer för att en ”ska vinna”, vilket egentligen inte är en vinst, men ok!.

Om man slår på ordet EMPATI så får man det här (från NE):

”empatiʹ (nylatin empathiʹa, av grekiska empaʹtheia ’häftig sinnesrörelse’, ’passion’), förmåga att uppfatta och uppleva en annan människas känslor.Empati kan ses som en form av den avläsning av sinnesstämningar och känslor som vi kontinuerligt gör av människor i vår närhet, begränsad och fokuserad till en viss situation.

Denna förmåga att så att säga koppla upp sig mot den andre är en förutsättning för allt socialt samspel både med närstående och i andra sociala sammanhang, till exempel på en arbetsplats.”

Detta ska inte förväxlas med SYMPATI (från NE):

sympati är en känsla av varm uppskattning och förståelse.

Här nedan tog jag med en blogg om just skillnaderna mellan empati och sympati. För det är problemet med empati som den här grandiosa människan har. När den använder dig eller någon annan i sin omgivning för att få mer makt, pengar eller vad det nå må vara så kan den göra så för den känner ingen empati med dig. Den delen av det mellanmänskliga samspelet finns inte. Man kan tro att det finns eftersom det kan verka så, men det är bara en del av charaden. Inget är liksom på riktigt.

Empati är inte sympati

Hur gör man sen?

 

När jag har gett mig i kast med människor med den här störningen så försöker jag att hålla dem så långt bort från mig som möjligt. Jag försöker att minska interaktionen eftersom det i sin tur minskar risken för trauma, konflikter eller maktspel. Som jag sa tidigare så lyckas jag inte alltid.

 • Skriv ned det som du upplever!
 • Ta ett steg tillbaka och se vad som händer! – blir det intensivare?
 • Umgås med människor som älskar dig för den du är!
 • Sök hjälp!
 • Skaffa inte barn med personen!
 • Håll låg profil och gå inte in i konfrontationer!
 • Läs böcker i ämnet!
 • Kan du, gå!
 • Blockera personen för att inte bli trakasserad!

Psykologin

 

Inom området psykologi så säger en del forskning (jag inte läst allt som är skrivet på ämnet) att en person utvecklar de narcissistiska dragen vid två års ålder. Ofta handlar det om att barnet inte har fått tillräckligt mycket kärlek och därför försöker det att använda sig av strategier för att få det.

 

Här är ett litet kort klipp:

Ibland hjälper det att höra någon berätta om det:

 

Ha en fortsatt skön dag <3

 

20170701_133926

 

En sista på hälften allvar och hälften skoj: http://lajkat.se/tecken-pa-att-personen-du-dejtar-ar-psykopat-enligt-forskning/

 

Rädsla!

2017/07/11
0 kommentarer - vill du kommentera?

Vad som skrämmer dig behöver inte vara dåligt

 

20170701_133926

 

Om jag skulle fråga någon hur de skulle beskriva mig så brukar de flesta förknippa mig med ordet modig. I mångt om mycket kan jag väl hålla med om att i många situationer så är jag modig. Jag säger ifrån när någon beter sig illa eller när något är fel. Jag har väl en sådan där ”rättvisekompas” inbygd i mitt system. Men jag liksom många andra har rädslor. Att vara rädd för något gör varken dig eller mig svag. Den stora skillnaden är vad vi gör åt det.

När jag var liten så blev jag inlåst på mormor och morfars toalett längst upp i huset. Hur jag än snurrade på låset så kom jag inte ut. Jag fick panik och än idag så kommer jag inte ihåg hur jag kom ut. I alla fall så lät jag min rädsla för att bli inlåst forma mitt liv. Jag hade alltid någon som vaktade när jag gick på toa och jag åkte absolut inte hiss. Jag blev otroligt begränsad på grund av min rädsla.

En dag så bestämde jag mig för att göra något åt det och började låsa toaletter och åka hiss. Nu idag är jag mycket mindre klaustrofobisk och livet är lättare. Såklart blir jag panikslagen om jag väl blir inlåst, som jag blev tillsammans med två kollegor på Arosfortet, men efter det så åker jag fortfarande hiss och låser toalettdörrar.

Rädsla är faktiskt något bra, för om vi saknade rädsla så skulle vi utsätta oss för en massa farligheter och förmodligen dö. Förhållningssättet blir avgörande för hur vi hanterar rädslor och om de får kontrollera oss. En del människor bortser från att det som de håller på med faktiskt är livsfarligt. Michael Schumacher (tidigare F1 förare) kraschade när han åkte skidor. Han tog lika mycket riskor i pisten (eller off pist) som han gjorde på F1 banan. Alla vet att det är farligt, men han har alltid tänjt på gränserna.

http://www.expressen.se/sport/motor/vannens-besked-om-michael-schumacher/

Det finns rädsla som är på riktigt och det finns inbillad rädsla. Kroppen vet faktiskt inte vilket som är vilket och nervsystemet fungerar på samma sätt oavsett vilken rädsla det är. I vår kropp har vi ett nervsystem (centrala nervsystemet). Den delen av det autonoma nervsystemet som är en cel av CNS är uppdelat i två delar. Det sympatiska nervsystemet är det ena och det parasympatiska nervsystemet är det andra.

 

Nervsystemen – en överblick

Uppdelningen av det sympatiska och parasympatiska nervsystemet ser du nedan.

ottawa_massage_blog_nervous_system

 

Här ovan ser du en förenklad bild på det autonoma nervsystemet. När kroppen är i stress är det sympatiska nervsystemet aktiverat. När det är igång är det ett krisläge och kroppen rustar för att springa eller slåss (kanske oxå bli paralyserad och spela död). När människor blir rädda, vettskrämda eller grubblar på stora livsavgörande problem så går kroppen in i ”fight-or-fligt-mode”. Du kommer fortfarande att kunna andas även om en del börjar hyperventilera. Du kommer inte att kunna sova eftersom kroppen utsöndrar nu mängder av adrenalin och kortisol. Glöm matsmältning eftersom när kroppen ska springa ifrån ett Lejon så finns det ingen tid för det.

Hade inte kroppen reagerat på rädslan på det här sättet så hade vi människor varit enkla byten. Så det är väldigt bra att det sympatiska nervsystemet fungerar. Problemet blir om det aktiveras hela tiden på grund av exempelvis grubblerier på framtiden fastän du inte kan göra något åt saker nu. Det i sin tur leder till sömnbrist och sätter det parasympatiska nervsystemet ”ur spel” eller ger det ingen chans till att aktiveras. Utan aktivering av det parasympatiska nervsystemet så får du lättare infektioner och du äter förmodligen mer vilket kan göra att du går upp i vikt.

Sammanfattning

 

Rädslor är bra för annars gör vi korkade saker. Det sympatiska nervsystemet är bra för det kan rädda oss från farliga situationer, men det är inte bra om det är aktiverat hela tiden.

Nu när det är semestertider :

 • Glöm inte att sova
 • Sluta grubbla
 • Ha roligt
 • Träna din kropp
 • Ät god mat måttligt
 • Sola
 • Bråka inte med folk

Kram

20170708_124836
266370_207142309333534_5991322_o

Lotta reflekterar!

 

Vi har alla mött dem i sport, sällskapsspel, i klassrummet och i trafiken för att nämna några platser och situationer. Vi har mött människor som fuskar. Kanske är du som läser en av dem som kommer att känna igen sig i min text?

Jag har alltid trott på Fara Play. Fair Play för mig är att inte försöka fuska till sig en vinst utan att man gör sitt bästa och är motståndaren fysiskt- eller spelmässigt bättre då får jag gå hem och träna mer.

När jag spelade volleyboll så hade jag lagkamrater som ljög om att de var i nät eller hävdade att bollar som var inne var ute för att fuska till sig poäng. Jag var aldrig på ett sådant sätt. Var jag i nät då var jag i nät, punkt slut! För mig handlar det om både moral och integritet. Vad tjänar jag på att vara en person som inte har förmågan att vinna över en annan utan att behöva fuska? Det säger rätt så mycket om en person tycker jag. För om man behöver fuska för att vinna då har man ju faktiskt inte gjort jobbet som krävdes innan tävlingen eller tentan och då vill man vinna över någon som faktiskt har gjort jobbet på ett ohederligt sätt.

 

Fusk för mig är otroligt ohederligt och fult. Jag föraktar människor som dopar sig inför tävlingar och vissa sporter som cykel tittar jag inte ens på, eftersom under årtionden har majoriteten av cyklisterna varit dopade. Jag gillar inte heller fotboll på grund av alla filmningar och trams. Jag blev väldigt upprörd en gång när jag och pappa tittade på K1 och en av mina favoriter Remy Bonjasky så uppenbart fuskade i ringen för att vinna en match som han höll på att förlora. Matchen nedan är inte den matchen utan en annan match som han gick mot den enorme Badr Hari. Remys signaturslag eller spark är hans attack med att knäa sin motståndare i ansiktet genom att hoppa upp och träffa ansiktet hårt.

Andy Hug var känd för sina Axe kicks som slog ned som en blixt i huvudet eller på axeln på en motståndare. Andy Hug dog tyvärr alldeles för tidigt i cancer, men innan han dog var han en atlet som aldrig lämnade något åt slumpen utan tränade hårt och målinriktat för att nå sina framgångar.

 

 

 

Inom sporten så finns det vissa lag som inte drar sig för att inte köra med rent spel. Det sitter liksom i klubbens väggar och själ att ett sådant beteende inte är problematiskt. Sådana lag oavsett prestation får aldrig mitt påhejande. Jag gillar lag och spelare som offrar sig själva (på ett osjälviskt sätt) för att laget ska nå framgång. Jag tänker på den korta amerikanskan inom gymnastiken som under OS inte var någon som drog blickarna till sig. Efter ett hopp så stukade hon foten ganska illa, men bet ihop och gjorde hoppet igen. Det är heroiskt! Kerri Strug-  i mitt hjärta!

Vad krävs det av en person för att inte ta till fusk?

Jag tror att det är en kombination av självinsikt, karaktär, moral och integritet som gäller för att man inte ska ta till fusk för att vinna över andra.

Avslutningsvis har jag infogat en kortare video som handlar om rättvisa.

 

 

Kram JustLotta

lov

Beachvolley i världsklass

2017/06/29
0 kommentarer - vill du kommentera?
DSC03275

Beachvolley i världsklass på Mellbystrand i nästa vecka!

Idag tog jag med mig min trogna följeslagare ned till Mellbystrand för att se hur långt Karin och company har kommit inför tävlingarna nästa vecka.

DSC03273

 

Karin Lundqvist representerade svenska damlandslaget i beachvolley under många år och tillsammans med Angelica Ljunqvist kom de långt på världstouren. Karin har vunnit många SM-guld i beachvolley, men jag och Karin lärde känna varandra redan som barn när vi möttes i inomhusvolleyboll. Jag spelade med GVK (Gislaveds volleyboll klubb) och Karin spelade med Spårvägen.

Karin och jag har inte alltid spelat emot varandra för vi har även spelat med varandra i juniorlandslaget. Karin var lagets stjärna redan då. När vi kommer och går ser vi ut som helan och halvan. I juniorlandslaget var jag kortast och Karin var bland de längsta.

Inför nästa vecka har Karin tillsammans med Wesley jobbat hårt för att få igång den internationella beachvolleytävlingen för damer som heter CEV SATELLITE. Laholms kommun har varit väldigt bra att samarbeta med säger Karin och vi gick ned till stranden för att se hur långt arbetet har kommit. Jag bli glatt överraskad över hur proffsig inramningen är med Bjärehalvön i bakgrunden, den långa härliga sandstranden och Center Court som var otroligt proffsig. När allt blir klart så kommer detta att bli otroligt häftigt. Tävlingarna är 6-9 juli i Mellbystrand nedanför strandhotellet.

DSC03269 DSC03275

 

20170629_192547

Karin valde att lägga ”skorna” på hyllan (kan man säga så när man inte har skor i beachvolley?) i förra året och hon har helt satsat på att hålla träningsläger, föreläsningar och tävlingar. Bland annat så kör hon Back to the Beach till minne av eldsjälen Stefan Stiffe Bernholm som tragiskt gick bort i cancer 2014. Back to the Beach var tävlingar som Stiffe körde där spelare kunde spela ”Open” eller ”Challenger”. Rankingen och placeringarna i Challengertävlingarna tog sedan spelare vidare till Swedish Beach Tour. Swedish Beach Tour som jag för övrigt har dömt ett par år. Jag tror att jag började döma 2009 och höll igång i 2-4 år och hade ett uppehåll och dömde därefter i något år igen, men har nu lagt min visselpipa på hyllan. Vi får se om intresset kommer tillbaka.

266370_207142309333534_5991322_o 279322_209084372472661_2658734_o 38642_452869611997_8155378_n 1934747_246347975155_5753249_n

 

Karin Lundqvist med sin sista beachpartner Anne-Lie Rininsland.

 

11828565_1099539950075994_1023283341447599697_n

Så här säger Karin om tävlingarna:

Fyra svenska lag skriver beachvolleyhistoria

Europatourtävlingen i beachvolleyboll, CEV Satellite Laholm, är drygt en vecka bort. Nu har det Europeiska Volleybollförbundet gett tre svenska beachvolleylag klartecken att kliva direkt in i Main draw (huvudturneringen). Sverige har då fyra lag i den här prestigeturneringen som bland annat innehåller OS-deltagaren i Beijing 2008: ryskan Alexandra Moiseeva.
Den 6-9 juli kommer Europaeliten i beachvolley till Laholm och Mellbystrand för att göra upp om ära och prispengar. Det är CEV Satellite – beachvolleyns Europatour för damer – som besöker Sverige för första gången någonsin. Vid det här laget är åtta av de sammanlagt sexton platserna i Main draw utdelade. Tre av dem är alltså reserverade för svenska lag.

Europeiska Volleybollförbundet (CEV) meddelade i veckan vilka lag som ska göra upp på landets längsta sandstrand i Laholm. I egenskap av arrangör var Sverige redan på förhand garanterade två direktplatser, men CEV har gett ytterligare ett wild card åt ett tredje svenskt lag. Vill det sig riktigt väl kan vi dessutom få se ytterligare ett blågult tandem ta plats i huvudturneringen. Resterande åtta Main draw-platser ska det nämligen kvalas om – och då får ett fjärde svenskt lag möjlighet att mäta krafterna med den europeiska beachvolleyeliten.

De svenska lagen som går in i Main draw är: Thurin K/Thurin S, Simonsson/Yoken och Hansson/Ögren. Kvalar gör: Strålman J/Strålman T.

Turneringsansvarig för CEV Satellite i Laholm, Karin Lundqvist, är väldigt glad över att Sverige belönats med så många platser i turneringen:

– Som före detta landslagsspelare känns det otroligt roligt att ge svenska lag chansen att spela en sådan här stor och prestigefull turnering på hemmaplan inför svenska fans! Turneringen blir en plats där drömmar både skapas och uppfylls, säger Karin Lundqvist.

Svenska Volleybollförbundets ordförande, Saffet Eraybar, är glad över att det Europeiska Volleybolllförbundet (CEV) valt Sverige och Laholm som plats för sin prestigefyllda turnering.

– Det är mycket glädjande för svensk beachvolleyboll att vi kan arrangera så fina tävlingar. Min förhoppning är att vi ska ta hand om våra gäster på bästa möjliga sätt och att turneringen går till historien som en av de bästa som genomförts”, säger Saffet Eraybar.

 

Alla sexton lag som deltar i kvalet spelar minst en match när turneringen dundrar igång torsdagen den 6 juli. Åtta av dem tar sig vidare till huvudturneringen.I huvudturneringen, som inleds fredagen den 7 juli, används i sin tur ett format där så kallad dubbeleliminering brukas, något som innebär att ett lag måste besegras två gånger för att bli utslaget. Under helgen når tävlingen sitt crescendo när semifinaler och finaler tar vid.

De vinnande lagen delar på 7 000 euro.

 

Spelare CEVTider CEV Main draw

Vi hoppas att vi kommer att få se er i Mellbystrand i nästa vecka!

Tjingeling

lov

Det där med civilkurage alltså!

 

Under året som har gått har jag många gånger funderat på vad det är som gör att en del människor inte räds något. Det är som att ingenting kan skrämma dem. Jag har haft turen att få träffa både kvinnor och män som har gjort en skillnad och har jag inte haft möjligheten att träffa dem så har jag läst om dem eller sett intervjuer.

För ungefär ett år sedan fick jag chansen att frilansa som skribent på Vamé magasin. För ett par veckor sedan släppte magasinet sitt senaste nummer och där finns ett av mina alster med. Titeln: ”Att inte vara en liten lort” är väldigt inspirerad av Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. I min artikel lyfter jag människor som jag beundrar och som har gjort heroiska saker. Läs den gärna. För den som har nedsatt syn finns texten i sin helhet under bilden.

20170615_165018

 

Genom historien har människor varit modiga på ett eller annat sätt. Människor som har mod brukar liknas vid lejon och söker man på ordet modig på Nationalencyklopedin så får man följande svar: ” modig är en människa som vågar ta risker och göra något som är farligt utan att vara rädd för följderna.”

 

När jag växte upp läste mamma sagor för mig. Sagor som var skrivna av Astrid Lindgren. Ronja Rövardotter hoppade över helvetesgapet för att rädda Birk Borkarson från sin egen far. Skorpan och Jonathan räddar Orvar från Katlagrottan trots att det är farligt och Skorpan säger eller Astrid skriver ” Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”

 

De senaste åren har ungdomslitteraturen satsat på kvinnliga hjältar som Katniss Everdeen i trilogin Hungerspelen. Flickan som tar över att strida istället för sin lillasyster i de årliga hungerspelen. I Suzanne Collins dystopiska böcker har huvudrollsinnehavaren tränat på att vara modig genom bland annat tjuvjakt för att sätta mat på bordet åt sin svältande familj i det tolfte distriktet.

 

Jonas Gardell skrev på sin Facebook den 28 mars 2017 ” Också mod är faktiskt en vanesak. Någonting man kan öva sig i. Liksom att säga ifrån. Att stå upp. Ju mer du gör det, desto lättare går det och desto bättre blir du på det.”  I sitt inlägg använde Jonas hashtaggen #jagärhär. Gruppen #jagärhär gick från blotta 2.500 medlemmar när jag gick med till över 60.000 på några månader. Idag finns det 70.213 medlemmar. Gruppen arbetar med att få balans i kommentatorsfälten på bland annat Facebook genom att möta hatet med fakta. Gruppen har nu även fått spridning och hashtaggen har blivit internationell #ichbinhier #iamhere. Grundaren till gruppen är journalisten Mina Dennert och nu i år har Mina fått flera priser särskilt för att gruppens syfte är att göra så att vanliga människor ska våga vara lite modiga och säga ifrån.

 

I vår samtid (2016) stod aktivisten Tess Asplund ensam med en knuten näve i luften för att stoppa Nordiska motståndsrörelsens marsch i Borlänge. Hennes foto har hyllats över hela världen i olika medier och bland annat av författaren JK Rowling på Twitter.  Ännu en ung svart kvinna fastnade på ett ikoniskt foto där hon står lugn inför tungt beväpnad polis under rörelsen #blacklivesmatters i Baton Rouge. Kvinnans namn är Iesha Evans och hon ville kunna se sin femåriga son i ögonen och säga att hon stod upp för hans rättigheter.

 

För att få civilkurage så måste man inte göra allt på en gång. Man behöver inte stå längst fram i en protestmarsch och man behöver inte ta alla fighter, men man kan säga nej när någon blir behandlad illa eller mobbad och man kan ifrågasätta när någon uttrycker sig homofobiskt, rasistiskt eller antisemitiskt. Lär dig av andra, inspireras av andra, läs böcker där människor är modiga och kanske en dag känns det mindre läskigt.

 

Boktips:

Bröderna Lejonhjärta – Astrid Lindgren (1973)

Hungerspelen – Suzanne Collins (2008)

Divergent – Veronica Roth (2011)

Jag är Malala Malala YousafzaiChristina Lamb (2014)

Gå genom väggar – Marina Abramovic (2017)

Jane Eyer – Charlotte Brontë (originalet skrevs 1847)

 

Ha en fortsatt härlig kväll!

IMG_20170623_145257_080

Ta chansen, det är din tur nu. Vinden har vänt!

 

Jag börjar dagens artikel med att stjäla utdrag ur sångtexter, men det ligger något i dem. Ofta väntar vi på rätt tillfälle, rätt person, rätt lön, rätt jobb osv… Men sällan är vi beredda att jobba hårt för att det ska bli rätt. Allt ska liksom bara ramla ned i knät och sedan är allt bra. Jag är ledsen om jag nu gör dig besviken, men det finns inget som bara blir av sig självt.

Jag har precis läst ut Arnold Schwarzeneggers bok ”Total Recall”. I sin självbiografi berättar Arnold om sin uppväxt i Österrike med sin bror och sina föräldrar. Huset som de bodde i var ganska primitivt i dagens mått utan rinnande vatten och toalett. Man fick hämta vatten från en brunn varje dag och när man skulle göra sina behov så sa det plask i utedasset om man gjorde nummer två.

51flWdGppgL._SX331_BO1,204,203,200_

Arnold fick tidigt lära sig hårt kroppsligt arbete och hård disciplin av sin far som var samhällets polis och tidigare militär. Pappan drillade även pojkarna hårt i att de skulle använda huvudet och vara bäst på bland annat matte. Arnold märkte att han blev starkare och starkare och i tonåren fick han ett intresse för bodybuilding. Han bestämde sig för två saker.

 1. Han skulle bli bäst i världen i bodybuilding
 2. Han skulle bli en världsberömd skådespelare i Hollywood och flytta dit.

Man kan väl säga med facit i hand att de mål som han satte upp som tonåring är något som han har genomfört.

Arnold är inte en person som ger upp bara för att livet inte ger honom medvind. För att bli mr Olympia tränade han 5 timmar om dagen och när han inte tränade så jobbade han inom hantverksyrket med murning eller något liknande och på kvällarna läste han kurser på universiteten i Kalifornien. När han hade lagt undan tillräckligt mycket pengar så köpte han en hyresfastighet som nästan direkt betalade för sig själv.

För Arnold var det viktigt att inte bara ha en stark kropp utan att också vara utbildad och hela tiden lära sig nya saker. Mycket av det som har drivit Arnold genom åren är att han ständigt är hungrig, driven och nyfiken på vad mer han kan göra.

Även om Arnolds livshistoria är mycket hans eget verk och det kan ingen ta ifrån honom, så har han träffat många som har hjälpt honom på hans väg. Det har varit allt ifrån hans föräldrar som utmanade honom i hans träning och studier till människor inom armén som såg till att han kunde träna trots att han låg inne inför hans första tävling. Det har varit människor med makt och inflytande som har stöttat honom och inte minst hans bästa vän Franco som han lärde känna när båda var väldigt unga.

Matthew Syed, en brittisk författare och föredetta pingisspelare i världsklass har skrivit tre böcker. Den första som jag läste av honom heter ”Black Box Thinking” och den handlar kort och gott om att lära sig av sina misstag. Den bok som jag läser just nu heter ”The greatest: The Quest for Sporting perfection”. För att komma till Matthews hemsida klicka på länken.

Matthew vänder sig emot att det bara är talangfulla människor som lyckas i sport och i livet. Han liksom Anders Eriksson (”Peak”) och Malcolm Gladwell (”Outliers”) anser att det som gör att människor faktiskt blir bra påa något är att de lägger ned tid, energi och avsiktlig träning på det som de tänker bli bättre på. Arnold är ett skolexempel på just den forskningen som Eriksson har gjort.

En del människor har tur som föds av föräldrar som har inflytande, pengar och allt det där som vi andra inte har, men man behöver inte lägga sig ned och dö och ge upp bara för att man inte har det. I Sverige har vi ett skolsystem som vars uppdrag är att ge alla barn samma möjligheter. Jag är mycket medveten om att systemet inte är perfekt och att många barn faller mellan stolarna. Jag var ett sådant barn. Jag blev utsatt för mobbning under större delen av min tid i skolan och idag jobbar jag som lärare. Det går att vända det negativa till något positivt.

Om en kille från Österrike kan bli mr Olympia, skådespelare i Hollywood trots sin dåliga engelska och borgmästare i Kalifornien så kan du åtminstone hitta en väg i livet bara du vågar chansa lite.

IMG_20170623_145257_080

Ha en fortsatt bra dag!

Att gå på grund

2017/06/9
0 kommentarer - vill du kommentera?

Livet ska inte vara som en dans på rosor

 

Enligt de flesta inom självhjälpsbranschen så ska man vara lycklig hela tiden. Man ska tänka bort problem och låtsas som att de inte finns. Negativa känslor ska man ignorera och man ska istället söka sig till allt som är positivt.

Är det så då? Blir livet verkligen bättre och lättare?

Jag har ibland långa perioder där livet är lite som en dans på rosor. Jag vaknar på morgonen och livet bara flyter på. Men titt som tätt, precis som för alla andra så åker jag på en snyting. Hela livet vänds uppochner och allt blir liksom svart. ”Vad fan hände?”

Perioder som har skakat om mig har varit de absolut mest lärorika. Jag trodde att jag hade koll på läget, men det var fel. Som nu för ett tag sedan så skulle jag träna ben och självsäkert lyfta tungt och starka ljumskar har jag ju. ”WRONG”!!!! Jag lade på alldeles för mycket och tog i alldeles för hårt och det får jag sota för nu. I två nätter har jag knappt kunnat sova på grund av extrem träningsvärk. Idiotiskt faktiskt, men lärorikt! Lev inte på gamla meriter.

Jag var även blåögd och naiv och trodde att jag kunde lite på en person eftersom vi hade samma värderingar. Det var inte helt smart. Jag blev knivhuggen i ryggen, spottad på och totalt utspelad av en person som jag trodde tyckte om mig. Vad blir lärdomen av detta? Jo, en kurs på 13 timmar i konflikthantering + ett gäng böcker som jag ska läsa under semestern, samt en bitter erfarenhet att inte vara så jäkla godtrogen utan för den delen vara bitter.

Livet är fullt av sånt här och när det händer så dras jag till litteraturen. Den här gången valde jag en något udda titel:

 

Bildresultat för mark manson

Inledningen på boken handlar mest om ”not giving a fuck”.. men efter några kapitel så får boken mer substans och djup.

Det låter ju klyschigt att man inte ska bry sig för då löser sig allt, men det är inte riktigt vad boken handlar om. Den handlar snarare om vad man bryr sig om. Är det vettigt att go båt shit crazy över småsaker och starta konflikter över ingenting? Kan man lägga sin energi på att bry sig på viktigare saker istället?

Mark tar upp ämnet; ”vad man har rätt till”. Han menar att människor faktiskt kan vara och är elaka för de tycker att de har rätt till att utnyttja en kvinnas kropp, rätt till det där jobbet på bekostnad av sina kollegor, rätt till att gå över lik för att upphöja sig själv och att de förstår att de är elaka men skiter i det. Jag tror att det ligger något i det som han säger. Jag har mött många som är som han beskriver, men jag har också mött deras raka motsats. Jag har mött och möter människor som har fantastiska värderingar. Dessa människor är ärliga, omtänksamma, kärleksfulla och hjälpsamma. De har inga dolda agendor och i deras sällskap trivs jag som fisken i vattnet.

Mark tycker att man ska satsa på sånt som är viktigt i livet istället för makt, pengar och materiella saker. Hans filosofi går mer ut på att vara den bästa versionen man kan av sig själv. Att man hela tiden ska våga utmana sig själv och våga lära sig av sina misstag.

Jag är 37 år gammal och jag har en hel del erfarenhet av livet, men jag vet inte allt. Det är en omöjlighet. Jag kan inte heller lära mig allt som finns att veta, men jag är nyfiken på att för varje dag lära mig mer om livet.

 

Blev du inspirerad? Ge mig tummen upp!

 

26

 

Konflikter

 

Alla har konflikter i sitt liv på ett eller annat sätt. Hur vi hanterar dem är något som vi först och främst lär oss av våra föräldrar. Föräldrarnas sätt att komma till rätta med saker inom familjen ger vägledning till hur barnen ska hantera sina uppkommande konflikter bland vänner och skolkamrater.

Jag blev indragen i en konflikt som jag inte visste om att jag hade i mars/april i år. Den har tagit otroligt mycket energi och stundtals har jag känt mig tom och förråd. Det är ett stort svek när människor manipulerar för sin egen vinningsskull utan att ta hänsyn till hur det drabbar andra. Det känns också som ett svek när goda människor låter sig bli manipulerade eller bara godtroget hakar på utan att ifrågasätta vad det är som händer.

Jag blev otroligt ledsen över det som hade hänt för det kom som en blixt från en klar himmel. Jag var inte beredd på att en av dem som var mig närmast ville mig mest ont. Jag var inte beredd på att jag skulle vara en bricka i någon annans spel och jag hade inte fattat hur länge det här spelet egentligen hade pågått bakom min rygg. Det tog flera veckor innan jag kunde lägga pusslet och få någon som helst klarhet i vad det egentligen handlade om.

Undertiden som den ena saken efter den andra hände runt om mig valde jag att försöka lära mig mer om vad som pågick. Jag gick därför en kurs i konflikthantering via min app ”audible”. Kursen jag gick heter ”The art of conflict” http://www.audible.co.uk/pd/Health-Personal-Development/The-Art-of-Conflict-Management-Achieving-Solutions-for-Life-Work-and-Beyond-Audiobook/B00DIE7PU8  och den hölls av professor Michael Dues.

Morten Deutsch var mannen som formade termen win-win och det är något som kursen erbjöd många insiktsfulla steg i att nå. Det som kom fram var att när konflikter startar så är det inte alltid så att man vill ha win-win och ser därför till att det blir win-loose. Det värsta är ju när det blir loose-loose, men win-loose är inget man bör sträva efter.

Kursen innehöll många insikter om mänskliga relationer och att de flesta av våra relationer är tillfälliga, men hur vi hanterar dem skapar förutsättningar för om de är bra eller dåliga. Hur vi kommunicerar med varandra, bemöter varandra och prioriterar varandra påverkar hur vi hanterar konflikter eller minimerar konflikter.

För att det ska gå bra när det gäller konflikthantering så måste man vara empatiskt eller åtminstone försöka att vara empatisk. Man måste vara beredd på att se konflikten ur olika perspektiv och vinklar.

En annan viktig sak är känslor i en konflikt. Alla har vi känslor och så är det. Känslor kan man inte bortse från. Frågan är om vi kommunicerar våra känslor: ”Jag känner mig ledsen och besviken.” Eller om vi agerar utifrån våra känslor: Straffar en person genom utfrysning. Skriker och gapar.

Vidare är det viktigt att fundera på, vad har vi för mål i den här konflikten? Är målet att utse en vinnare och en förlorare som i mitt fall? Eller är målet att hitta en win-win? Beroende på vilket mål som man har så kommer argumenten och förhållningssättet till konflikten att vara olika. Vill man ha win-win så handlar det om att båda parterna möts med respekt. Båda parterna är intresserade av att lösa situationen och man väljer att fokusera på problemet och inte personerna.

Val att fokusera på problemet. Varför ska man göra det? Är det inte människorna som är problemet och blir vi bara av med dem så är det klart sen? Enligt konfliktforskarna så är det fel väg att gå. Man ska fokusera på problemet och inte blanda in personerna. Låt mig ge ett exempel:

Klockan börjar bli mycket och familjen börjar känna sig hungriga. Man har inte bestämt vem som ska laga mat och när blodsockret är nere i tårna börjar barnen att bli kinkiga och föräldrarna fräser åt varandra. Man börjar då diskutera högljutt om vem som skulle laga mat och varför den ene eller den andre inte har satt igång ännu. När maten väl är klar är stämningen runt bordet dämpad och ingen är särskilt glad. Ska vi här börja skylla på någon? Nej! För problemet är inte att någon medvetet har gjort fel. Problemet var att ingen hade tagit på sig uppgiften att laga mat och man insåg det försent då alla redan var hungriga. Därför leder det ingen vart att börja skylla på varandra utan det bästa är att jobba preventivt och vara tydliga i kommunikationen tidigare under dagen.

Konflikter handlar alltid om makt. Det går inte att komma ifrån. Somliga lämnar ifrån sig makten i konflikten och kompromissar utan att tänka. De kompromissar för att det är skrämmande med konflikter.

We can identify three basic kinds of power: (1) personal power, such as talents, skills, or knowledge that we may have; (2) relational power, that is, the power that derives from the nature of the relationship between the parties; and (3) situational power, the conditions in the con ict situation that give power to one party or one issue more than another. Most  conflicts involve a mix of these three types of power.

Ovanstående citat är hämtat från kursen som är ovan.

Frågan om makt är ofta ett problem för människor tenderar att tro att om en person har mycket makt så har jag därför mindre makt och om jag lämnar ifrån mig makt så är jag svag.

Thomas-Killman conflict mode ser ut så här:

https://www.linkedin.com/pulse/how-well-do-you-manage-conflict-meryl-gilbert

 

AAEAAQAAAAAAAAeZAAAAJDVlYTE5NWZkLWU0ZTktNDA1Ny05Y2Y3LTZlYWU0MDg5YzA2Yg Dual-Concern-Model

Den konflikten jag hamnade ovetandes i var en så kallad ”competing” då det aldrig var tal om att hitta en lösning som var bra för alla parter.

Det finns olika dysfunktionella konfliktstrategier:

Undvikande – Man går undan och hoppas att konflikten ska blåsa över.

Withdrawal – Man undviker ögonkontakt och pratar med en monoton ton.

Imposition – Ett sorts maktspel

Triangulering– Man försöker skaffa sig allierade

Manipulering – Man använder andra som redskap för att få det man vill utan att tänka på hur detta kan skada andra. Enligt kursen är det här det värsta som man kan göra mot andra människor. De som manipulerar har ofta tänkt i flera steg för hur den ska få det som den vill.

Framing– Man målar upp konflikten i absoluta och fyrkantiga ”staplar” dvs allt blir svart och vitt och det finns inga gråskalor.

Hämnd – Man ska ge igen på den som har gjort en ont.

För att komma runt sådana här dysfunktionella konfliktstrategier är det bra att ha följande i sina tankar när man går in i konflikten för att finna en lösning:

Keep in mind that both parties in a conflict have interests,
and if both can articulate those interests, then they have a shot at reaching a win-win solution.

Narrativet i en konflikt är viktigt att ha med sig när man ska lösa en konflikt. Vem äger berättelsen? Ur vems ögon ser vi saker och ting? Rage Agains the Machine plockade upp en bit från George Orwells bok 1984 ”who controlles the past controlles the future, who controlles the present now controlles the past.”

För att lösa en konflikt så måste man hantera den fakta som finns och ibland vidare undersöka det som man har ifall man har missat något. Det är så lätt att känslorna tar övertag och man blir blind för det som finns rakt framför näsan på en. Särskilt blind kan man bli om man har blivit manipulerad. Så stanna upp och ta ett ovanför perspektiv på, vad är det vi ser och vad är det som vi inte ser och varför ser vi inte det? Är det någon som undanhåller fakta för att få ett övertag i en konflikt?

Försök därefter att komma underfund med vad som egentligen är problemet. Ta bort personerna ur ekvationen och gå till botten med vad det hela egentligen handlar om.

Kom ihåg att båda parter har känslor, men att känslor inte får styra negativa beteenden.

Vad har konflikten för mål? Ska vi söka Win-win, loose-loose eller win-loose. Tjänar någon på att ha konflikten? Är det personliga mål, ekonomiska mål? Vad står på spel i konflikten?

När man väl har haft ett möte så tro inte att alla konflikter därför är lösta. Ibland krävs det flera möten.

Skriv ned vad varje person ska göra för att lösa konflikten. Tar man ett beslut ovanför huvuden på personer som är inblandade i en konflikt så blir konflikten inte löst. Personerna måste vara överens om att det är den vägen vi ska gå.

Sedan är det viktigt att följa upp varje part och se hur den sköter sig. Om en eller båda inte fullföljer sitt uppdrag för att finna en lösning så får de återgå till förhandlingsbordet.

När man är i en konflikt eller ska hantera en konflikt så är det A och O att man faktiskt lyssnar. Man lyssnar för att förstå vad den andra säger. Att lyssna empatiskt är en stor del i konflikthantering. Det är viktigt att man lämnar sitt dömande hemma innan man går och sedan stänger dörren.

Slutligen vill jag säga att konflikter alltid medför någon form av skada. En del skador går aldrig att reparera när det gäller förtroende och tillit. Det tar tid att läka efter svek och maktkamper. Det tar tid att läka efter otrohet och svartsjuka. Det tar tid att läka efter mobbning och utanförskap. Att det tar tid att läka måste man alltid ta hänsyn till. Gör man inte det och tror att allt bara ska vara som vanligt skapar man ytterligare konflikter.

Man kan arbeta preventivt så att det inte skapas konflikter: Familjemöten, arbetslagsmöten och att skapa hållbara strukturer och roller.

Jag kommer säkert att skriva mer om ämnet då jag gick och köpte böcker för 2300 kronor om konflikter och den senaste forskningen.

Ha en fortsatt trevlig kväll!