Kategorier
Blogg Hälsa

Reflektion

Några rader av reflektion!

 

Jag har under ett par dagar uppskattat möjligheten att lyssna till Mihaly Csikszentmihalyi och hans forskning om FLOW. Vad är det som gör att människor känner att de är i ett ”Flow”?. Han har gått väldigt djupt in i ämnet genom att använda sig av olika exemplen, intervjuade människor har berättat olika delar utifrån sina liv och listan på 8 saker som gör att du får ett ”Flow” ligger till grund för allt.

Jag är en person som älskar att lära mig nya saker. Men det har inte alltid varit så lätt. Jag hade nyfikenheten men också motståndet när jag var yngre. Och min kunskapstörst vaknade till liv efter att jag hade fyllt 30. Den ena boken leder vidare till nästa och så håller det på. Så, min läslista är ganska lång nu. Vilket i min värld betyder att jag har mycket att se framemot. Men så är det inte för all. Men att läsa och få kunskap är ett sätt för mig att hamna i ett ”Flow”. För mig handlar det inte om att boken måste ta slut för att jag ska känna att jag är tillfredsställd, utan det är vägen genom boken som ger mig det som jag behöver.

Mihaly Csikszentmihalyi är från början i från Ungern liksom ytterligare en av mina favoriter inom forskningsvärlden nämligen Gabor Maté. De har lite olika fält, men de rör vid varandras hela tiden. Maté fokuserar på Stress och till viss del Adhd medan Csikszentmihalyi sysslar med lyckoforskning (om jag kan kalla den det). På så sätt så rör de vid varandra. För stress leder allt som oftast till att människor blir olyckliga. Samtidigt som stress är väldigt subjektivt. Vad som känns stressigt för mig behöver inte vara stressigt för dig. Mycket av vad man blir stressad av ligger i hur vi värderar situationen. En VD som blir av med jobbet, men som har en fallskärm på 4 miljoner, ett stort kontaktnät och utflugna barn blir kanske inte lika stressad som en ensamstående mamma med 2 små barn, låg lön och ett begränsat nätverk utan någon fallskärm och istället en väldigt låg a-kassa.

Men det som  Mihaly Csikszentmihalyi vill belysa i ”Flow” är bland annat att våra val att haka upp oss på saker eller vi gräver ned oss när saker går emot oss. De mest kreativa och framgångsrika människorna i världen har haft otroliga motgångar. Och många gånger så har motgångarna varit en trigger för att jobba ännu hårdare och försöka ännu mer. Detta i sig enligt Maté är väldigt stressigt. Det finns alltid två sidor av ett mynt.

När man är i ett ”Flow” i livet som glömmer man både tid och rum. Allt liksom bara är. Man kan jämföra det med a ”runners high” som finns i bland annat i idrottsvärlden. Det är en känsla av tillfredsställelse där det liksom flyter på. Och för att hamna i ett ”Flow” i sit liv så säger  Mihaly Csikszentmihalyi att först och främst så måste man öppna sina ögon och se. Allt för många tror att vi bara ska använda ögonen till att skanna av världen för faror. Men se ditt liv. Se dina vänner, din familj, din hund, dina framgångar och lägg märke till saker i din omgivning. En annan del som är viktig för att få ”Flow” är att vara nyfiken och försöka att bli bättre, även på de tråkigaste sakerna. Det kan skapa en lustfylld känsla och att man utvecklas. För att långvarigt känna ”Flow” så är det viktigt att läsa och skriva. Det räcker med några rader här och där.

Mihaly Csikszentmihalyi är en forskare som jag verkligen rekommenderar människor att läsa.

Detta leder mig in på mina egna öppna ögon. Jag har valt att kalla mig för en holistisk coach eftersom ordet PT är väldigt begränsat. Ordet PT är att vara en personlig tränare och livet för mig handlar om så mycket mer än träning. För mig är bemötande, rättvisa och välmående riktiga fundamentala bitar när man bygger upp sitt liv.

Bemötande: Man ska inte bemöta andra som man själv vill bli bemött. Varför? För då använder man sig själv som referens och att det som man själv är representerar alla andra. Utan, jag vill bemöta andra som de vill bli bemötta. Har jag en vän, kund eller kollega – då vill jag bemöta dem olika utifrån hur de är. Eftersom de är olika.

Rättvisa: Vad som är rättvisa för mig är inte rättvist för dig. Det är en väldigt subjektiv upplevelse om man har blivit rättvist behandlad. Och därför är det viktigt att man har öppna ögon och känner av hur ens eget beteende påverkar andra.

Välmående: Precis som med allt annat så är ens eget välmående också subjektivt. Jag mår väl av att ha 100 bollar i luften. Jag mår inte väl av att inte ha några mål eller att inte känna mig behövd. Men jag kan inte utgå från mig själv då jag möter någon annan som söker ett bättre mående. Och jag kan inte applicera min livsstil på andra.

När jag var i tonåren så var jag väldigt medveten om rättvisor och orättvisor i världen. Jag blev vegetarian och sXe alltså Straight Edge. När man är Straight Edge så använder man inga droger och ingen alkohol. I mitt gäng så hade vi många diskussioner om rättvisa och orättvisa och vi lyssnade på politiska band och däribland Rage Against the Machine. Ett band som jag sedan såg på Hultsfred 2000. Det var en dag som jag aldrig kommer att glömma. När jag tränar så lyssnar jag på RATM, Foo Fighters och Marvin Gaye.

Häromdagen så blev jag klar med boken 1984 av George Orwell. En bok som jag hade tänkt läsa i evigheter, men det har liksom inte blivit av bara. Men så nu gjorde jag det. Äntligen! Har man inte läst den så tycker jag att det vore en bra idé. Mycket för att öppna sina ögon för den värld vi lever i.

Jag har bifogat en video med Rage Against the Machine och låten ”Testify” där man finner ett citat ur 1984: Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past.

Fundera på hur det citatet går att applicera på dig och ditt liv. Vem kontrollerar vad egentligen? Och känner du dig stressad och olycklig eller är du i ett ”Flow”?

 

TESTIFY


UGH!

The movie ran through me
The glamour subdue me
The tabloid untie me
I’m empty please fill me
Mister anchor assure me
That Baghdad is burning
Your voice it is so soothing
That cunning mantra of killing
I need you my witness
To dress this up so bloodless
To numb me and purge me now
Of thoughts of blaming you
Yes the car is our wheelchair
My witness your coughing
Oily silence mocks the legless
Ones who travel now in coffins
On the corner
The jury’s sleepless
We found your weakness
And it’s right outside our door
Now testify

Now testify
It’s right outside our door
Now testify
Yes testify
It’s right outside our door

With precision you feed me
My witness I’m hungry
Your temple it calms me
So I can carry on
My slaving sweating the skin right off my bones
On a bed of fire I’m choking on the smoke that fills my home
The wrecking ball rushing
Witness your blushing
The pipeline is gushing
While here we lie in tombs
While on the corner
The jury’s sleepless
We found your weakness
And it’s right outside your door
Now testify
Yeah testify
It’s right outside our door
Now testify
Now testify
It’s right outside our door

Mass graves for the pump and the price is set
Mass graves for the pump and the price is set
Mass graves for the pump and the price is set
Mass graves for the pump and the price is set

Who controls the past now controls the future
Who controls the present now controls the past
Who controls the past now controls the future
Who controls the present now?

Now testify
Testify
It’s right outside our door
Now testify
Testify
It’s right outside our door

 

georgeorwell109402

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *