Kategorier
Blogg Hälsa

Hur finner man lyckan?

Vakna till lite motivation!

 

Har du precis vaknat och vill känna dig lite motiverad? Då har jag ett kort TED-Talk för dig. Som jag skrev i mitt förra blogginlägg så leder en bok och en författare till ett par nya och Mihaly Csikszmihalyi har liksom fastnat i mitt huvud. Jag gillar hans tankebanor och hur de är förankrade i forskning.

När jag såg det här klippet så valde jag att pausa när olika textutdrag kom upp på skärmen. Det gör det lättare att få med all information.

Jay Papasan och Gary Kellar skrev en väldigt intressant bok som heter ”the one thing” och den har fått ganska stor spridning. Det var via ett webinar med dem som sedan ledde mig vidare till Greg McKeown och Liz Wiseman (Multipliers)som ledde mig vidare till ett x-antal andra författare. Nåväl, Papasan och Kellar trycker starkt på att man ska göra en sak i taget för att nå önskat resultat. Till en början så kan det låta som att man inte får ha några sidoprojekt. Vad de menar om jag fattar det hela rätt är att man kan inte lägga 100% energi på allt samtidigt. Utan man måste lära sig att sålla för att det ska bli bra. Man får ta vara på sin energi. Greg McKeown är inne på samma sak i sin bok ”Essentialism

Det som Mihaly menar i sin bok ”Flow” är att man kan ha väldigt många olika intressen för det berikar. Men att man ska vara fokuserad när man är uppe i något. För om man är splittrad i sina tankar och tänker på annat så får man inget Flow. Det är i grund och botten det som McKeown säger med. När du gör något, ge det din fulla uppmärksamhet och optimera din energi för att göra just det som du håller på med just då. Vi människor är alldeles för lättdistraherade av mobiler som plingar, barn som ropar, tv som låter, radio som går på osv. Det gör att vi inte tar tag i varje uppgift med den omsorg som behövs och det känns som ett meningslöst arbete.

Papasan som skrev ”the one thing” var noga med att man skulle vara koncentrerad på en sak i taget. Men att man för den delen inte får glömma bort det som är viktigt i livet som; vänner, familj, träning, nutrition, sömn, vatten osv. För hur ska du kunna vara till 100% koncentrerad om du har ett konstant dåligt samvete för att du inte tar tid med din familj?

Alla tre (fyra om man räknar med Liz Weisman och boken Multipliers) säger att multitasking är en myt tror jag har rätt. För inget blir ju färdigt när man håller på med en massa samtidigt. Jag kan ta ett par exempel. När jag jobbar som lärare och planerar lektioner och undervisar eller bedömer elevarbeten. Då är det just det som jag gör. När jag sänder radio. Då är det det som jag gör. Nu när jag skriver det här så sitter jag i mitt kök och det är alldeles tyst. Jag kollar inga mail, svarar inte på sms och det är bara jag och min uppgift. Jag hade kunnat springa runt och skriva en mening här och där, men jag tror inte att jag hade fått något ”flow” i att göra det. Däremot har jag ett gott flow nu. Jag går inför att sitta och skriva. Jag funderar inte på vad jag ska göra imorgon. För det vet jag redan. Jag tänker inte på annat än den informationen som jag vill delge dig som läsare.

Jag hoppas att du ska känna dig motiverad i att finna flow i din vardag.

 

Dessa fantastiska bilder nedan är inte mina:

http://www.pursuit-of-happiness.org/history-of-happiness/mihaly-csikszentmihalyi/

https://edmp.wordpress.com/2011/04/page/2/

mihaly 4443081227_fa0d346e52_b flow-notebook3 Flow

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *