Kategorier
Blogg Hälsa

Motivationsbrist?

Motivationsbrist?

Vi har alla svårt att hålla motivationen i tid och otid. Här kanske man få ta och stanna upp och försöka förstå vad det är som gör att man tappar den. Jag tappar också motivationen. Se bara hur det gick med Coach Sunday. Vi hade höga ambitioner och en vilja att nå ut. Men någonstans i allt vitt brus så har det varit en flopp. Och det är anledningen till att jag inte har publicerat våra två sista avsnitt, som egentligen skulle ha kommit innan nyår. Och när det kommer ordentliga motgångar så kan det vara svårt att bita ihop och bara göra det. Och jag vet att det finns en uppsjö av böcker som beskriver hur man ska hålla sig motiverad. Och ja, jag har säkert läst några av dem. Läsning är något som jag verkligen älskar. Men det kan ändå vara svårt.

Mycket av det som händer i livet har väldigt mycket att göra med lyckliga omständigheter. Och det har jag sagt tidigare i ett blogginlägg. Och på samma sätt kan det ju vara med olyckliga omständigheter. Det kan vara så att Coach Sunday inte kan slå igenom i Sverige för att podcastlyssnandet inte har slagit igenom ännu. Det är på gång och vi var bland de första. Men podcasts har slagit igenom i engelskspråkiga länder för mer än ett år sedan. Och de flesta som håller på med hälsa och träning lyssnar dagligen. Jag lyssnar gärna på Ben Coomber och Phil Learney till exempel. Ben Coomber har jag haft som gäst och det var en riktigt rolig inspelning. Phil Learney är en av de podcasts som folk berömmer mest. Inte för att den är häftig och att ljudet är bra, utan för att Phil besitter enorma kunskaper. Och han har det för att han har jobbat som coach i ungefär 15 år (tror jag att det var).

Man kan få motivationsbrist när det handlar om att hålla sin träning, få ordning på sina sovvanor.

Jag brukar tänka så här: I brist på motivaton när det gäller träning – vad behöver du? Jo, jag vill bli sedd på gymmet, känna gemenskap, bli stark och utvecklas, känna mig glad när jag är klar, få energi och bli trött tills att jag ska sova på kvällen.

När jag sedan ska utreda vad det är som gör att jag tappar motivationen så brukar jag kolla om jag kan kryssa av alla mina motivationshöjande parametrar.

  • Bli stark och utvecklas –check
  • Bli sedd på gymmet – nix
  • Känna gemenskap – nix
  • Känna mig glad när jag är klar –check
  • Få energi och bli trött till kvällen – check

Så, nu har jag sett vart det felar för mig. Jag tycker inte att gemenskapen på gymmet är särskilt bra och jag känner mig väldigt anonym när jag är där. Kommer jag då vilja gå dit? Kommer jag att bli motiverad?

Nu vill jag ställa dig en fråga: Handlar det då om lathet?

Nej, det gör ju inte det. För det handlar om de basala mänskliga behoven. Och det handlar om trygghet. För vilket djur i en flock känner sig tryggt om det inte blir sett? Då, finns det ju ingen trygghet. Skulle flocken bli attackerad och jag skulle bli ett bytesdjur, vilka av mina gymkompisar skulle försvara mig?

Och om man tittar på det här med gruppdynamik så går alla grupper igenom olika faser. Och för att passa in i gruppen så måste man följa ett visst mönster, hålla sig inom hierarkin i gruppen osv. Det finns saker och ting som är socialt accepterade med andra saker inte är det. Och beroende på vart i trappan du står så finns det regler för dig som individ. Detta sker inte bara på ett gym, utan i alla konstellationer där det finns människor som samlas i grupper.

Vad jag ville säga är: Lägg inte skulden på dig själv och säg att du är lat. Ta dig en skarpare titt på problemet och ge dig själv en chans.

Lite boktips:

Outliers – 10 000 timmarsregeln och andra framgångsfaktorer av Malcolm Gladwell

The power of Habit av Charles Duhigg

The 7 Habits of Highly Effective People av Stephen R. Covey

Start with Why – How great leaders inspire everyone to take action –Simon Sinek

The Power of Nice –Av Linda Kaplan mfl

Lead with a Story av Paul Smith

The ONE Thing av Gary Keller. Jay Papasan

Steve Jobs av Walter Isacson

The Leader who had no title Av Robin Sharma

JustLotta_webb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *