Kategorier
Blogg Hälsa

Foo Fighters och sann ledarskap

Hej!

Igår hade jag den stora äran att tillsammans med en vän se Foo Fighters i Göteborg på Ullevi. Som gammal Straight Edgare och allmän grungare från tonåren så var ju Nirvana bandet som var bäst i världen. Men så hände det, Kurt Cobain tog sitt liv och vi trodde aldrig att något band skulle kunna ersätta dem. Men så valde Dave Grohl som då var bandets trummis att starta ett nytt band som heter Foo Fighters. Pat Smear som var en gitarrist i Nirvana, sent men framtill slutet är kompgitarrist i Foo Fighters.

Efter att ha älskat bandet i 20 år utan att ha gått på en enda konsert då livet kommit i vägen så gick jag äntligen. Och det var som en stor återträff på Ullevi. Majoriteten av publiken var i 30årsåldern och de flesta var väldigt förväntansfulla. Men så hände det som inte får hända. En överladdad Dave Grohl ramlar av scenen i andra låten ”Monkey Wrench”. Först fattar vi inte vad som har hänt och tillslut slutar de spela. Sjukvårdarna har lag upp honom på en brist och ska köra honom till sjukhuset. Alla tror att nu är det över. Men så säger trummisen Taylor Hawkins att de ska spela lite covers för oss som har kommit. För det var vad Dave ville att de skulle göra. Och att de ska komma tillbaka och fullfölja spelningen. De ber om ursäkt för det som hade hänt och Dave bärs ut. Efter två låtar så kommer läkare och annan personal inkonkandes med Dave och sätter honom på en stol.

Det går ett sus som slutar i ett jubel när alla förstår att vi kommer att få se och höra mer. En läkare sitter på knä och håller i Daves fot så att han inte ska förstöra sig mer. Han har nog fått en hel del morfin och alkohol för att överleva smärtan. Men min gissning är att chocken gjorde en hel del för att han inte skulle bryta ihop.

tumblr_nputkniGtt1tiaps1o1_500

 

De river av en låt efter en annan och publiken älskar det. Och efter en stund så säger Dave. ”Jag kommer tillbaka, de ska bara gipsa mitt ben.” Då river Taylor och grabbarna av ytterligare ett par låtar och ut kommer Dave på kryckor med ett gipsat ben. Han går fram så att han inte står många meter ifrån mig och börja sjung ”my hero” akustiskt. Det var nära att tårarna kom.

11391734_10153232851931998_2851357085379939099_n11202611_10153233940291998_4237601262349115480_n

Jag som älskar att förstå varför människor gör som de gör har nu under dagen haft en riktig ”case study” i ledarskap och gruppdynamik. För vad var det som hände egentligen?

1. Gruppens frontfigur och ledare ramlar av scenen och bryter benet

2. Förvirring utbryter bland fans, bandet, den skadade musikern och bandet

3. Dave tar mikrofonen och ber alla om ursäkt och be bandet att spela för fansen, för det är för deras skull som de är där

4. Bandet ber om ursäkt till fansen och lovar att de ska få se dem live igen

5. Bandet vill bjuda fansen på musik eftersom det är därför som de är där.

6. Efter 15 minuter av hårt arbete från bandets sida och hejarop från fansen så kommer ledaren ut igen

7. Han har bett läkaren att följa med för att hålla hans fot för han vill inte göra sina fans besvikna och han vill visa sitt band att de kan räkna med honom. För de försökte göra så gott de kunde när han hade skadat sig.

8. Bandet genomför konserten och ALLA fans som såg spelningen fick minnen för livet

”My Hero”

Too alarming now to talk about
Take your pictures down and shake it out
Truth or consequence, say it aloud
Use that evidence, race it around

There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary

Don’t the best of them bleed it out
While the rest of them peter out
Truth or consequence, say it aloud
Use that evidence, race it around

There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary

Kudos, my hero
Leaving all the best
You know my hero
The one that’s on

There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary
There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary

När man bryter ned det ytterligare och tänker ”LEAN” så är detta klassiskt för vad Lean står för: Respekt för människan

 

I hela kedjan så har det varit RESPEKT för alla inblandade. Och den som visade respekt först var Dave Grohl. Dave visade sina fans och sitt band respekt. Det han fick tillbaka var det som han gav. Nämligen att fansen stannade och bandet öste på så mycket de bara kunde. När han sedan kom ut så förstärktes det ytterligare. Då visade han att ett brutet ben är inte lika farligt som att svika sina fans och sitt band. Därav blev stämningen bland 50 000 åskådare enorm. Och något som vi kommer att prata om i många år framöver.

Det som kommer att ske i bandet framöver kan jag bara gissa mig till. Men jag tror att deras grupp kommer att bli ännu starkare. När det gäller mig och andra som sett dem. Så tror jag att nästa spelning kommer att vara slutsåld inom ett par dagar. För ingen vill ju missa ett band som gav oss detta trots det fruktansvärda som hände.

Det är häftigt vad respekt för människan kan göra för människor. Tänk på det!

2015-06-12 19.30.42

 

 

  cheap college papers at sale prices

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *