Kategorier
Blogg Hälsa

Att vara modig!

Hej!

Det här med att vara modig är svårt av så väldigt många anledningar.

Som litet barn är jag uppvuxen med Bröderna Lejonhjärta, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga och Thundercats. I alla dessa barnprogram så är det viktigt att vara modig. Ronja väljer att hoppa över helvetesskapet för att jämna ut oddsen då hennes far hade tillfångatagit Birk. Hon gör det trots att hon krossar sina föräldrars hjärtan. Men hon vet att det som de gör är fel och därför hoppar hon. Hon får konsekvensen av att hennes far förnekar henne. Hon är inte längre hans barn. Jag minns så väl scenen där Mattis rider i skogen och skriker ”Jag har inge barn” och hur Ronja gråter i sin mors knä.

Det är svårt att stå upp för det som man tror på. Det är inte alla som vågar, för konsekvenserna kan vara så fruktansvärda. Och jag säger inte att man ska ta alla strider. Det tar ofta mer kraft än det ger och vissa strider bör man låta mer erfarna människor ta.

I Bröderna Lejonhjärta så vet vi att Jonathan offrade sitt liv för att rädda sin sjuka lillebror Skorpan. Han kom till Nagiala och efter en tid så kom Skorpan efter. På Jonathans begravning läser en skolfröken upp; ”Skulle du inte ha hetat Jonathan Lejonhjärta?” och hon syftar på hur modig han var. Senare i boken så möter Jonathan och Skorpan Orvar. Orvar som slåss för att frige människorna i Törnrosdalen. De lär känna Sofia som skickar sina duvor för att ge människor hopp. När de har lämnat Katlagrottan och beger sig mot Törnrosdalen så rider soldaterna nästan ikapp dem. Då säger Skorpan att Jonathan ska släppa av honom efter en krök så att han kan rida ikapp Orvar och föra honom i säkerhet ”Är du säker på att du vågar det?” frågar Jonathan. ”Nej, men jag gör det ändå” svarar Skorpan. ”Modiga Karl Lejonhjärta” svarar brodern och Skorpan säger ”Jag vill inte vara en liten lort”.

Det är så mycket som man inte vågar, men som man gör ändå. Problemet är att det aldrig kan ske en förändring så länge som man bara är rädd. Men , det krävs en hel del karaktär, integritet och dumdristighet att vara modig.

Om vi ska gå in på någon som har karaktär och integritet så är det ju vår kära Pippi. Pippi som alltid går sin egen väg. Oavsett vad andra tycker om det. Hon är mer intresserad av att vara sig själv än att försöka vara någon annan.

Jag har med handen på hjärtat blivit präglad otroligt mycket av Thundercats. Det är en berättelse om ett gäng katter från planeten Thundera. Det blir krig och planeten ska sprängas i bitar. Och då lyckas en grupp komma undan. De leds av moralens fader Jaga. Men eftersom de befinner sig på rymdskeppet så länge så dör Jaga och ledaren blir Lion-O. En som alla de andra kallar för pojkspoling. Och han får hela tiden lära sig av sina misstag. Men han måste även lära sig att vara modig. Det som jag gillar med Thundercats är alla moralkakor som att man måste ge människor en chans, man måste vara en god vän, man måste vara modig och man måste våga be om hjälp. I ett avsnitt som heter ”Ghost Warrior” så säger Jaga ”Better an honest enemy than a false friend”. Och för mig är det så självklart att man inte är falsk mot sina vänner utan man talar sanning.

Men jag inspireras såklart av andra modig människor som offrar sig själv för andra. Malala är en sådan människa som trots att hon skulle bli hatad och mördad för att hon stod upp för unga flickor gjorde det ändå. Vi kan se på det från utsidan och tänka ”ja, det var väl modigt”. Men att förstå vad som faktiskt krävdes av henne har nog många svårt att föreställa sig. Nelson Mandela är en annan person som har ett otroligt mod. Han fick betala med 27 år av sitt liv i fängelse för att få Sydafrika fritt från apartheid. Martin Luther King Jr fick betala med sitt liv liksom många andra frihetskämpar i USA under ”the civil rights movement”. Vi ska inte ens tala om alla som sitter inlåsta i Ryssland på grund av att de har vågat stå emot makthavare. Vi har en bloggare i Saudiarabien som har fått ett fängelsestraff på 10 år och 1000 piskrapp för att han har ifrågasatt islam. Vi har Margot Wallström som stod upp för bloggaren och sa att Saudi är ett medeltidsland. Det krävs en jäkla massa mod för att säga något sådant. Och jag hyllar er som står upp för annat än bara er själva.

Genom historien så finns det mängder av kvinnor som har gjort fantastiska saker för yttrandefriheten och demokratin i världen. Men få blir omnämnda i historieböckerna. Det är en stor förlust för unga flickor tror att man endast kan förändra världen om man är en man. Men jag hoppas att vi kvinnor idag kan vara goda förebilder för unga kvinnor och tjejer att de kan göra förändringar.

Det är svårt att vara modig när man vet vad man har att förlora. Men det är lättare att vara modig när man vet vad man kan vinna. Den svåra balansgången är att har man inte gjort en ordentlig riskanalys och bara gått på magkänslan och lyssnat till sitt hjärta. Då är det svårt att veta hur det ska sluta.

Modiga saker i mindre format:

1. Att gå till gymmet fastän man känner att man inte passar in

2. Att ringa någon som man tycker om, med risk för att bli avvisad

3. Förändra sina vanor trots att folk runt omkring kommer att ifrågasätta dig

4. Våga säga ifrån

5. Våga säga nej

6. Stå upp för någon som inte kan/vågar föra sin egen talan

7. Ta en konflikt för att det känns rätt

 

För att nämna några saker. Som Skorpan sa ”Jag vill inte vara någon liten lort”

Tack för att du tog dig tid och läste

JustLotta_webb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *