Kategorier
Hälsa

Vitamin D – en kortis

Vitamin D

När våren börjar att komma och soltimmarna blir fler så känner jag att energin och glädjen kommer mer av sig självt än under den långa och mörka vintern. Ljuset är viktigt för både människor och djur. Vi har lättare för att hålla igång under dagen eftersom det är naturligt att man uträttar saker då ljuset finns. Samtidigt som det är naturligt att man sparar energi under de mörkare tiderna.

Genom solljuset får vi D-vitamin och det vet de flesta. Och läran om D-vitamin är vitt diskuterad. Somliga benämner det som solvitaminet, andra säger att det är som ett hormon i våra kroppar och en tredje säger att det här med kosttillskott är överreklamerat. Jag skulle säga att det finns en viss sanning i alla tre påståenden.

Vi börjar med det första: D-vitamin är solvitaminet. Vad innebär nu det? Jo, vi får genom solens strålar genom huden D-vitamin. D-vitaminet är väldigt viktigt för människan och vid låga halter så känner man sig håglös och även deprimerad.

Man säger att D-vitamin egentligen är ett hormon. Många forskare och doktorer skulle säga att det är ett hormon som tillverkas i skinnet. Och om man solar 15 minuter så får man i sig den dagliga dosen som man behöver. Det kan i vissa fall stämma om man ligger på en strand på Hawaii, men om har på sig en massa solskyddsfaktor så förstörs det och kroppen tillverkar inget D-vitamin.

Sen kommer vi till delen med D-vitamin som kosttillskott. Och ja, det finns riktigt bra och ja, det finns riktigt dåliga. Det viktiga som med allt annat är att man vänder på förpackningen och faktiskt läser på vad som det finns i. Precis som med allt så finns det människor som vill tjäna pengar på dig. Välj därför dina kosttillskott med omsorg.

thorne-research-d-10000-60-kapslar
Ett bra D-vitamin med en seriös leverantör.

 

Det är lätt när man söker sanningen om sin hälsa att springa in i den ena återvändsgränden efter den andra. Man känner att sjukvården inte ställer upp och är tillmötesgående och man får det ena rönet efter det andra i media och tillslut så vet man inte vad man ska göra. Det senaste som jag läste om Vitamin-D i tidningen var det här:

Startsidan / Senaste nytt / TT / Inrikes2013-02-06

Överviktiga har mindre D-vitamin

UPPSALA. Personer som lider av fetma har mindre D-vitamin i blodet än normalviktiga, visar en studie som publiceras i PLOS Medicine, skriver Upsala Nya Tidning.

Sambandet mellan fetma och låg D-vitaminhalt har varit känt sedan tidigare, men inte vad som orsakat vad. Studien där 100 000 personer, varav drygt 2 000 i Uppsala, deltagit visar nu att det är fetman som orsakar den låga vitaminhalten.

Låg D-vitaminhalt orsakar alltså inte fetma.

Källa: www.aftonbladet.se (2013-02-06) http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16188670.ab

Det bästa man kan göra om man är osäker på kosttillskott, träning, kost, sömn, tankar osv är att ta kontakt med en duktigt livs coach (PT) som vet vad denne håller på med. Men det är en djungel att skilja agnarna från vetet (utan gluten… he he he). Mitt tips är: Ställ många frågor,  ta reda på vilken filosofi coachen har och ta reda på vilket sorts upplägg som ni ska ha. Har coachen ingen helhetssyn på dig som klient så tycker jag att du ska vända i dörren. För man kan inte uppnå några bestående resultat i livet om man inte ser till hela människan. Men det är ett senare kapitel i min blogg.

 

Ta dig nu en funderare på vad som är viktigt för dig och titta djupare för att finna svaret:)

 

Din coach Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *