Kategorier
Blogg Hälsa

Samla energi

Hösten kan vara tung!

 

För många så är hösten tung då det blir mörkare och mörkare innan snön kommer och lyser upp för oss. Det är särskilt jobbigt för dem som inte är morgonmänniskor att gå upp när det fortfarande är mörkt ute, för det är ju jobbigt i vanliga fall med.

Man vill hinna med att träffa sina vänner, gå och träna, ta hand om barnen, sköta om hemmet, lyckas på jobbet osv osv. Inget av detta förändras trots att vi går in i mörkare tider. Det som ändå leder till en förändring är hur vår energi påverkas av att det blir mörkare. Och det är nu som vi behöver ta till oss olika strategier.

För att skippa träningen för att man blir trött kommer inte att göra att du vill och orkar med. Så, den strategin är ingen som jag rekommenderar. Att hälla i sig kaffe för att orka med dagen tycker jag inte heller låter som en bra idé, dels för att jag själv inte dricker kaffe och dels för att om ditt kortisol sjunker och du tvingar din kropp att hålla igång tack vare koffein, då riskerar du skador på dina binjurar. Och när de blir utsatta för hård press då slutar andra viktiga hormoner att fungera i kroppen, vilket leder till en nedåtgående spiral.

Det första som jag skulle göra är att sätta mig ned och rita upp en plan. Jag skulle skriva mitt namn i mitten och därefter skulle jag börja brainstorma. Jag skulle skriva:

1. Allt som är viktigt för att livet ska fungera

2. Vad jag vill uppnå

3. Vad som är roligt

4. Vad jag måste göra, men inte vill göra

 

Därefter är det dags att reda ut vilken tid som jag har per dygn. Och hur jag ska spendera den. För ofta har vi en dålig uppfattning om hur lång tid saker och ting tar och kan därför inte heller göra vettiga prioriteringar.

Rita upp sju stycken klockor på ett papper eller sju olika papper. Se till att de är stora. Och skriv ned vad ni gör på vilken tid och ungefär hur lång tid det tar.

Nu tror jag att du kan börja att se ett mönster i hur du fördelar din tid. För kan det vara så att på grund av att du går och lägger dig klockan 23.00 att du knappt kommer ur sängen klockan 07.00 och får stressa hela morgonen med barn, jobb osv. Hade det hjälpt dig att gå och lägga dig 22.00, gått upp 06.30 och hunnit med dig själv innan du väckte dina änglar. Hade ditt humör varit bättre?

När du sedan ska börja forsla in dina aktiviteter i din klocka så bör du 1. Stryk , stryk och stryk det som tar för mycket energi. 2. Fundera på hur ofta du behöver göra vissa saker 3. Plocka in så mycket du kan av det som du tycker är roligt.

När detta är gjort. Lägg då till detta på din lista att varje kväll innan du går och lägger dig så skriver du ned fem saker som du är tacksam över:

1. Mina barn sover säkert i sina sängar.

2. Idag fick jag ett leende av kvinnan på bussen

3. Jag kände mig pigg när jag gick upp

4. Träningen gick bra för jag gjorde den bra

5. Det är mysigt med tända ljus när det är mörkt ute.

Det behöver inte var mer avancerat än så.

Så, ta nu din söndag till att skapa dig struktur i ditt liv, för att få lugn i ditt liv:)

 

Kärlek och omtanke

JustLotta

lov

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *