Kategorier
Blogg Hälsa

Min nyårskrönika 2014

Gott Nytt År/ Happy New Year

2014 är slut inom några timmar och det har minst sagt varit ett händelserikt år. Framförallt så har det varit otroligt lärorikt.

Det hela började med att jag på egen begäran sade upp mig från min tjänst som lärare på Bolleurps Naturbruksgymnasium. Jag valde att flytta hem till mitt älskade Halmstad och där tänkte jag fortsätta som lärare och även satsa på mitt företag. Men som livet är så blev det inte som jag hade tänkt mig alls. Det blev tunga månader ekonomiskt, som blandades med häftiga upplevelser. En av ljuspunkterna var att få träna med Phil Learney på Ultimate Perfomance i London. Och att jag även åkte dit för att gå på en av hans föreläsningar.

Under sommaren så blev ekonomin väldigt ansträngd då min hund vid akut diaré och hoppat från balkongen som ligger på tredje våningen. Pengar spelade ingen roll just då, utan sorgen av att kanske mista min bästa vän var helt olidlig. Dygnet med henne hos veterinären gav mig kanske 1 timmes sömn. Men hon överlevde och plånboken gapade tom. Tack vare min pappa så slapp jag lämna min lägenhet och sälja bilen.

Men så kom hösten och jag fick ett vikariat på Fyllingeskolan. Phu! Räddaren i nöden kan man säga. Livet började ljusna och även på företagsfronten så började det strömma till. Fler och fler hittade mig och vilka resultat vi fick. WOW! När mitt vikariat på Fyllingeskolan tog slut så fick jag en tjänst på Östergårdsskolan. Och här är jag fortfarande.

Jag har på det här året fått lära mig väldigt mycket, bland annat att arbetsförmedlingen, a-kassan, starta eget osv inte fungerar. Jag har fått lära mig att vägen som nyföretagare är tung, oekonomisk och besvärlig. Där man faktiskt inte får någon hjälp över huvud taget, eftersom staten har dragit in på alla möjligheter såvida man inte äger ett hus. Vilket jag inte gör. Jag har heller inte en partner som jag kan leva på tills allt rullar på. Dessa lärdomar har varit otroligt viktiga, för jag har på nära håll sett vad man har skurit ned på i samhället. Och hur det drabbar människor. Och jag som är en person som alltid har varit skötsam var nära på att bli hemlös och utblottad på mindre än 6 månader på grund av systemet vet vad jag måste kämpa för.

Jag har haft ljusglimtar i mörkret; jag har hunnit läsa väldigt mycket böcker, startat en podcast, utvecklat mina träningsprogram, mött fantastiska människor, lärt mig hantera min egen konsumtion, fått tid att reflektera över vem jag och vad jag vill.

2014 har varit ett år av stålbad för mig. Det har varit ett år av rädsla och ett år av hopp. Jag har verkligen blivit testad i ”om jag lever som jag lär eller inte”. Det har varit ganska ensamt men ändå inte. Jag har fått vara med i Halmstadpodden, Radio Halland och i Halmstad7dagar för det jag gör inom hälsa.

 

På sidan 6 hittar ni intervjun med mig: http://online.hstd7dagar.se/flashpublisher/magazine/785

JustLotta är ett namn som jag skapade när jag började min första blogg. Namnet som jag valde ville jag skulle handla om så mycket mer än bara Lotta Zsoldos eller Charlott Zsoldos. Jag ville lägga till hur jag tänker kring politik. Detta eftersom min blogg då först och främst var en politisk blogg. Den blev senare en blogg som handlade om holistisk hälsa. Här är ett utdrag ur Svenska akademins ordbok om ordet just.

”JUST fyst (Anm. Enl. Landsm. XVllI. 1: 3 1912 uttalas ordet i handtvärkarkretsar ʃust l. just, uttal som helt visst äv. eljest förekommit i ä. tid; jfr JUST adv.², o. JUSTERA), adj. -are; n. o. adv. == (ofta, i sht förr, skrivet juste)

[av fr. juste; av lat. justus, rätt, rättvis, skälig, tillbörlig, riktig, till jus (se JURIS); jfr JUST adv.², JUSTERA, JUSTESS]

(numera ngt vard.)

[JUST.adv.adj 1]

  • rättvis; rättrådig; rättänkande; hederlig (i sin handel o. vandel, särsk. i affärer); korrekt; billig, som står i överensstämmelse med vad som för en sund o. naturlig uppfattning ter sig ss. rätt o. Förnuftigt”

För mig är rättvisa väldigt viktigt och det har alltid varit viktigt. Och jag tänker ofta att rättvisa är olika för alla människor. Vad som är rättvist för dig är kanske inte rättvist för mig. Men när jag möter människor så försöker jag se vad deras behov är. Hur jag kan hjälpa på mitt sätt. Och att se alla människors olikheter är ofta en utmaning. Jag gör fel, men jag försöker att vara så inkännande som jag kan vara.

JustLotta är inte bara ett företag som jobbar holistiskt utan företaget vilar även på en antirasistisk grundsyn. Det är inte bara jag Lotta som i mitt engagemang utanför företagen är antirasist utan värdegrunden för företaget handlar om alla människors lika värde. Det finns onda och goda människor från världens alla hörn och kanter. Och när jag samarbetar med människor i min podcast, på youtube och mycket annat så är det coacher som har samma värderingar som jag har. Jag skulle aldrig sätta mig i samarbete med en coach eller en klient som har rasistiska åsikter. Och jag gör ofta sådana avvägningar när jag jobbar.

Jag är tacksam för de läxor som jag har fått lära mig av livet. Jag är tacksam för allt som jag har och allt och alla som jag älskar. Jag är tacksam för att gamla vänner åter gör gästspel i mitt liv, för nya vänner som förgyller och för familjen och min kära systerdotter som får mig att önska att jag hade egna barn. Och jag är otroligt tacksam för min hund Larissa som finns där i vått och torrt och som ger villkorslöst med kärlek varje dag.

DSC01316

 

Detta är jag och Phil Learney som jag har som mentor, kollega och PT. Du kan finna honom via http://www.phillearney.com

Jag har även haft en massa häftiga podcastavsnitt och där ligger avsnittet som jag gjorde med min mentor, vän och kollega Mike Demeter i topp med nästan 500 nedladdningar.

Mike Demeter

 

Jag har även föreläst två gånger under våren och sommaren och bilden nedan är hämtad från ekodagen där jag hade en kort föreläsning för ett härligt gäng.

2014-09-20 14.38.33

 

 

Jag har haft även andra gäster och samarbeten på min podcast:

Magnus Gustafsson

Headshot 9-16-13

Coach Sundaycoach-feher

Längst upp till vänster är min klient och vän Magnus Gustafsson. En man som har valt att med min hjälp ändra om sitt liv. Den långhåriga mannen heter JP Sears och vi har under de senaste 2 åren haft ibland ett nära samarbete och ibland inte så nära. Men vi har planerat att via min podcast köra en kortare serie kring de mentala bitarna i livet. Hans senaste video på Youtbe har setts av ungefär 450000 människor världen över. Sarah Jerngren och jag har under hösts kört serien Coach Sunday. Och vi har två avsnitt kvar.  Sist i bildhögen är min vän och kollega Tamas Feher som just nu är head coach för det olympiska lyft teamet i Azerbadjan.

På Youtube har jag tre riktigt härliga intervjuer med stora namn inom hälsoindustrin. Esther Blum http://estherblum.com hade stort tålamod med mig när vi gjorde intervjun då jag var nervös och helt oerfaren av att göra intervjuer via skype. 

Jag tog även kontakt med en man som jag länge har beundrat: Eric Faulstrault. http://www.bodhifitonline.com 

Och bland mina första avsnitt i min podcast så fick jag pratat med Ben Coomber som bland annat har skrivit Ditch the Diet BS. http://bencoomber.com

Det har utan tvekan varit ett väldigt lärorikt år och tack alla som har varit med:)

JustLotta_webb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *