Kategorier
Blogg Hälsa

Insulin och Leptin

Del 1

Att göra en förändring i sin livsstil är något inte alla är redo att göra. Och inom hälsoindustrin blir vi matade med att det är bara lata människor som inte kan göra en förändring, trots att de flesta borde. Jag håller inte med. Jag tror inte att det beror på någon lathet. Lika lite som jag tror att en alkoholist väljer att bli fast i ett missbruk.

För visst kan mat bli ett beroende. Och jag tänker inte på vilken mat som helst. De flesta vet att äta man för mycket fett så spyr man. Kroppen känner av när det är för mycket. Gör ett test; sätt dig ned med ett paket ekologiskt smör och ät, sen ser du när du börjar att få kväljningar. Det är kroppens signaler på att det är stopp. Sedan kan du göra ytterligare ett test. Du sätter dig ned med en påse bröd. Du får även här äta tills du spyr. Vad blir resultatet tro? Och vad har insulin och leptin med det här att göra?

Jo, när du äter kolhydrater med ett högt glykemiskt index som från socker, vete osv då kickar hormonet insulin in. Insulinet ska se till att fördela mängden av glykogen ifrån kolhydraterna i blodet. Och eftersom detta är ett viktigt projekt i kroppen som härstammar från den tiden då vi var jägare och samlare så var det viktigt att kroppen sparade på all energi ifall vi inte kunde fälla ett byte. Och vi har inte förändrats så mycket att vi har förändrat insulinets roll i vår kropp.

Det är livsviktigt att insulinet i kroppen fungerar. För om vi äter till exempel vetemjöl som ligger på 85 i GI och jämför det med plommon som ligger på 39 så förstår vi att mängden insulin som kroppen behöver frigöra är olika mycket. Och hur många av oss orkar att äta många plommon? Och hur många av oss orkar äta många mackor? Av egna erfarenheter så skulle jag säga att jag skulle kunna äta 4-5 smörgåsar innan jag kände mig mätt. Och efter två plommon så vill man liksom inte ha fler. Och då är frågan; varför blir det så?

Jo, för vid högt GI så frigörs det mer insulin. Och ju mer insulin det finns i blodet desto mindre hör vi hormonet leptin. Leptinet säger till oss när vi är mätta. Men vi blir döva för det ju mer mat av högt GI som vi äter. Och eftersom vi inte hör leptinet så fortsätter vi att äta fler smörgåsar, och efter 20 minuter får vi en food coma. Och snabbt därpå tar vi till en kaffe för att orka med dagen. (plommon – fibrer, vatten och fruktsocker)

När det var dåligt med mat så var det viktigt att fortsätta att äta för att få energi. Men i dagens samhälle finns det mängder av mat. Och vi har tillgång till mat med högt GI överallt. Vilket faktiskt gör att de flesta går runt och är döva för hormonet leptin. Så, tyvärr är det många som överäter utan att förstå varför.

Forskare har gjort tester på råttor. Och de har fått välja två olika källor av stimulans. Den ena var Kokain och den andra Socker. Och i testet/testen så valde råttorna sockervattnet framför kokainet varje gång. Vilket betyder att den stimulans våra hjärnor får av socker är starkare än droger. Vilket för oss tillbaka till det jag sa tidigare. Människor är inte fast i olika kostvanor av lathet. Utan av ett beroende. Man är beroende av att få kicken, helt omedvetet förståss. Och vem tjänar på det? Jo, de stora företagen som smyger ned socker och vetemjöl i allt.

Jag kommer att under en av mina föreläsningar förklara detta betydligt mera ingående. Så är du intresserad av att göra en förändring, skaffa dig kunskap och börja ifrågasätta världen som vi lever i. Då är du varmt välkommen i april då jag drar igång.

Gilla och dela inlägget för att fler ska få veta att möjligheten ges.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *