Kategorier
Blogg Hälsa

Höst-stress-lite sol

Mörkret kommer, stressen ökar på arbetsplatsen, i hemmet, i skolan, i idrotten och solen syns allt mindre. Märker du att det blir tyngre? Dricker du mer kaffe för att orka? Stannar du uppe länge trots att solen för länge sedan har gått ned?

Att vara en nordbo är inte lätt under de mörka perioderna som höst och vinter. För trots de vackra färgerna på löven så får vi allt mindre sol. Och är vi inne på arbetsplatsen under dagen eller i skolan så minskar det våra soltimmar. Och det gör oss tröttare. Men blir det bättre av allt kaffe? Jag hoppas inte det. Jag hoppas att man istället myser in de mörka timmarna. Stänger av tv:n i tid. Läser en bok innan man släcker lampan och stryker några av sina måsten på sin lista och kopplar av. För det är egentligen inte helt naturligt att vi ska jobba ihjäl oss under de mörkaste perioderna av året.

Om vi tar djurriket som ett exempel. Björnen går i i ide och många andra djur sparar sin energi, så varför stressar vi människor?

Idag när jag läste ur Paulo Coelhos bok 11 minuter så fanns det ett ganska slående citat:

Vad är viktigast? Att leva eller att låtsas att leva?

För visst lever på på låtsas ibland. Vi stressar med att ha det bästa och mest lyckade livet av alla. Och vi jobbar hårt med att hålla oss uppdaterade. Vi ger järnet på jobbet, har finaste bilen, nyrenoverat hem, välklädda barn som utövar alla aktiviteter som vi kan hinna med, vi umgås med vänner, familj och utbildar oss. Och frågan är; om i allt detta, känner du att du lever? Känner du dig levande? Hann du stanna upp och känna efter?

Stress kan vara så mycket mer än bara en jobbsituation. För en del så är det ekonomisk stress som gör livet outhärdligt. För andra är det stressen av ensamheten och för andra kan det vara en livssituation under hot. Och detta gör mer med vår kropp än vi kan tro. Det orsakar problem i vår sömncykel, i vårt matintag, i vår träning, i våra tankar. Och allt hänger ihop. För vi kan inte skylla på ett symptom och säga att det är det som är vårt problem. För varför pressar du dig så att du blir stressad? För vems skull gör du det? Är det för att du ska kunna leva för andra? Är det för att samhället har dragit undan alla dina livlinor?

1. Var inte så hård mot dig själv

2. Lev för dig

3. Var sann mot dig själv

4. Låt den stress som du har vara kortvarig

5. Hitta en bra plats som du kan samla energi på och slappna av

6. Ta vara på din sömn. Det är din bästa vän!

 

vila

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *