Kategorier
Blogg Hälsa

Drivkraften inom oss

Drivna människor!

 

De flesta har några människor i sin omgivning som de skulle kunna kalla drivna. Man drivs av olika saker och olika saker gör att människor blir drivna.

En del människor drivs av en rädsla att misslyckas och skapar därför en värld av perfektion. Den här sortens drivkraft kan ge vem som helst magsår och öka chanserna för att gå in i väggen. Trycket för att minska insynen för människor i ens omgivning blir större och inget är gott nog än bara det bästa. Detta kan göra stora hål i plånboken eller skapa en fasad som till slut inte längre går att upprätthålla.

perfektionister

En del människor drivs av att vinna över andra. Kicken av att stå som vinnare (dopaminet som flödar i systemet) gör att personen vill uppleva detta om och om igen. Inom fittnesvärlden har många berättat om hur de känner sig rädda och osäkra inför tävlingar trots att deras förberedelser har varit oklanderliga. Inom idrotten är det väldigt vanligt att drivas av att vilja vinna över andra.

 

Karch Kiraly är en vinnare ut i fingerspetsarna. Han har vunnit OS i både inomhus volleyboll och i beachvolleyboll. Karchs motto var alltid att ”han skulle göra sin partner till den bästa på plan”. Om han spelade så bra att hans partner kunde spela optimalt så skulle de vinna.

p1_kiraly

En del människor drivs av att göra goda saker för andra. Genom att göra goda saker så frigörs det oxytocin i kroppen. Det är ett ”feel-good” hormon. Detta hormonet utsöndras oxå när man ammar, kramas och har intima stunder. Man blir alldeles varm och lycklig så länge hormonet är frigjort. Det som forskningen har visat är att när flödet av hormonet avtar i blodomloppet i kroppen kan man känna sig nedstämd och deprimerad. missing-0-jpg

En del människor drivs av nyfikenhet och en lust att lära. Vi känner ju dessa. De som aldrig slutar läsa kurser på universiteten eller som alltid har en hög med böcker hemma som väntas på att bli lästa. Hungern efter kunskap och nyfikenhet på livet och världen gör att dessa människor fotats någon gång söker sig till att börja forska och bra är väl det, för då kan ju vi andra också bli lite klokare.

På bilden har jag valt min favoritforskare Robert Sapolsky:

dsc_0420

En del människor har ingen drivkraft alls. Hur ska man göra för att hitta sin inre drivkraft? Kan andra motivera mig till att hittat min drivkraft?

Innan jag skrev den här artikeln så har jag haft ämnet i mitt huvud under en längre tid. Många brukar säga att ”drivkraften kan bara komma inifrån och inget yttre kan motivera en person.” Jag skulle vilja säga att det är rätt så mycket fel och delvis rätt.

Forskningen har visat att människor som blir bemötta på ett vänligt sätt ökar i sin motivation att klara uppgifter framför människor som blir dåligt bemötta. Ett dåligt bemötande kan tråkigt nog förstöra en hel vecka för en del individer och ibland kan det hänga kvar i flera år. Så är du förälder, lärare, coach eller en annan person som har med människor att göra: Ge alla ett gott bemötande!

Feedback är en annan sak som gör att människor växer. En del tror att beröm som kommer från en själv räcker, men det gör det inte. Att få positiv feedback och konstruktiv feedback hjälper en person att höja blicken och kämpa mer. Om en coach vid sidan av linjen skriker att man är en jävla sopa och förväntar sig toppspel, då är hen helt ute och cyklar. Däremot kan man absolut sätta press på människor som inte kämpar för att nå sin fulla potential. Curling hör inte hemma någonstans om du vill ha motiverade barn.

Det är viktigt att hitta glädjen i det man gör för att bli mer motiverad. Många skolungdomar tycker att skolan är tråkig och många känner sig stressade. Här är det viktigt att låta eleverna vara delaktiga för att de ska bli mer motiverade. Hemma kan du som förälder faktiskt visa intresse för ditt barns skolgång och prata om de ämnen som de jobbar med i skolan. Har du svårt med att hänga med i matten? Ring läraren och prata lite med hen så att du kan hjälpa ditt barn med motivationen. Att du själv sitter hemma och gnäller över hur svårt det är med matte kommer inte att göra att ditt barn bara levererar på mattelektionen för att du är en så himla bra förebild.

Förebild – Var en god förebild

79c17ebbafb6c77e99ed40d732531905

Tack för ordet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *