Kategorier
Hälsa

Din kropp ljuger inte!

God kväll!

Vad blir du stressad av? Vet du när du är stressad eller bara om när du är extremt stressad? Vad är det för skillnad på att vänja sig vid stress och att känna akut stress?

Jag får ibland frågorna: Jag tränar hela tiden och inget händer, hur ska jag gå ned i vikt? Jag känner mig trött hela tiden, vad ska jag göra? Jag sover dåligt på nätterna, trots att jag äter bra och går och lägger mig i tid. Vad ska jag göra?

1. Se över din livssituation och ställ dig frågorna

Varför gör jag det här? Hur mår jag av att göra det här? Hur länge ska jag göra det här? Vad vinner jag på att göra det här?

2. Känner du din stress? Ställ dig dessa frågor:

Tappar jag humöret ofta? Har jag stor aptit eller liten aptit? Har jag ont i huvudet mer ofta? Har min mens uteblivit? Har jag svårt att komma upp ur sängen på morgonen?

Vad händer med kroppen när vi sätts under stress? Jo, kroppen sätter igång sitt fight or flight system och släpper lös hormonet kortisol. Genom att Kortisol härjar fritt i kroppen så ändras hela den hormonella kurvan i kroppen. För, om vi skulle vara på savannen så kan vi inte bli trötta på kvällen framför att springa för livet då vi stöter på ett lejon. Att fly blir det viktigaste hormonet för att överleva. Sömn och ro är sekundärt. Så om kroppen lever under ständig stress och högt kortisol så kommer du att känna dig deprimerad, håglös, ängslig och du kommer inte att få några resultat på träningen. Och pressar du kroppen hårt med träning då du har ett högt kortisol, ja då riskerar du att bränna ut dina binjurar. Och sen är det en lång väg tillbaka.

Så, kom i ro och 1. släpp tankarna på det som stressar

2. Få ned andningen ned till magen

3. undvik snabba kolhydrater som gör din kropp mer stressad

4. ta bort det som stressar dig

Sov så gott!

Källa: Shawn Talbott The Cortisol Connection: Why stress makes you fat and ruins your health – and what you can do about it. http://cortisolconnection.com

 

JustLotta_webb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *