Kategorier
Blogg Hälsa

Den där komplicerade hjärnan!

Hjärnan är kroppens kontrollrum där alla signaler skickas från och till. Och vad händer med oss när vi stressar, har sömnbrist eller tankar som gör oss knäppa?

link1 Kan vi hantera våra tankar? Vad händer med vår andning när vi inte kan hantera våra tankar?

 

link2 När vi andas häftigt under dagen för att våra tankar stressar oss. Vad händer då med vår hjärna?

 

link5

 

 

När vi under hela dagen hav varit stressade, andats uppe i bröstkorgen och utan någon större reflektion eller meditation sen ska sova. Hur blir då kvalitén på min/din sömn?

 

Hjärnan som du har, är en otrolig komplicerad skapelse. Nedan ser du en bild där Amygdalan och Hippocampus är markerade:

hippocampus

 

Stress som man får av sina tankar gör att Hippocampus blir totalt blockerad av hormonerna Adrenalin och Kortisol. Det finns en anledning till att hjärnan blockerar viktiga livsavgörande signaler under en längre period som hormoner och kroppens balans sätts ur spel. Människor som är stressade svettas av en naturlig orsak. När du flyr eller slåss så blir du svår att hålla i om du svettas. Det gör att den som vill göra dig illa slinter. Du känner heller ingen hunger under rådande tid. Du blir heller inte sömnig som du borde bli. Efter att du har stridit så behöver kroppen snabb energi och blir sugen på det som kroppen bränner snabbt, nämligen kolhydrater.

Vi tar ett exempel:

Pappa Olle lämnar lilla Astrid på dagis. De är sena och Astrid krånglar. Pappa hinner inte få i sig någon frukost. På dagis så vill Astrid inte att pappa ska gå. Pappa blir irriterad och Astrid gråter. Med tunga steg i rask takt tar sig pappa mot bilen. Väl i bilen fastnar pappa i e bilkö. Han tittar på klockan, jo jag hinner svänga inom och köpa en kaffe. När han kommer in på macken och köper sitt kaffe så ser den där mackan väldigt god ut. ”Kaffe och Macka” säger pappa Olle. Tanken på att Astrid var ledsen gör fortfarande ont och han sväljer en klunk kaffe och ger sig ut i trafiken.

När pappa Olle nästan är framme sker en olycka några bilar framför. Då stiger pulsen ännu mer. Han är för långt bak för att se vad som har hänt och väl medveten om presentationen som han ska ha för chefen ska ske inom 10 minuter. Hade inte olyckan skett så hade han hunnit precis. Nu tappar han aptiten. Tankarna snurrar. Adrenalinet och Kortisolet har tagit över pappa Olle fullkomligt.

Resten av dagen gör att Olle har en berg och dahlbana i sitt blodsocker. Han är arg och irriterad. Han dricker många koppar kaffe och när han ska hämta Astrid så är han stressad och inte alls intresserad av hur hon har haft det. Han vill bara hem och vila. I tankarna har han bara hur dåligt den där presentationen gick. Han hade kommit in stressad och datorn krånglade. Det visade sig att chefen hade dåligt med tid och misslyckandet var ett faktum.

Astrid och pappa kommer hem och det enda pappa vill ha är något med mycket kolhydrater. Astrid får samma mat. När det är läggdags så vill hon inte sova. Och hon skriker i en timme. När Astrid väl har somnat så är pappa Olle så uppe i varv att han har svårt att få något lugn. Så han tittar lite på film. Tar ett glas vin och vid 01.30 så blir pappa trött.

Klockan ringer 06.00 och gårdagens stress sitter fortfarande kvar i både far och dotter….

 

Vad hände då med hjärnan? Jo, adrenalinet och kortisolet såg till att alla andra naturliga hormoner som skulle komma in under dagen blev blockerade. Insulinet fungerade inte och när det är dags att sova så rusar kortisolet fortfarande. Och när du blir blockerad så kan du inte heller tänka klart. För varför ska du analysera när du ska slåss för ditt liv? För, det var det den här funktionen var tillför från första början. Kom in i lugnet för att vara den smartaste du som du kan vara.

Och eftersom klockan är 22.14 så är det dags att jag lever som jag lär och avslutar det här inlägget med ett God natt:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *