Kategorier
Silvias resa

Breaking Bad

good-and-bad-habits
 
När det gäller att gå ner i vikt så är det lätt för många att gå till ett gym och köpa sitt gymkort, få ett basic träningsprogram som gäller alla typer och så är det bara att sätta igång och köra på, men när det gäller kost så kan man ibland känna sig lite vilse. Vilket bröd är det bästa? Kan jag äta bröd? Hur är det då med frukt? Fryst, torkat eller färskt? Grönsaker? trodde att man bara hade det till sallader?! 
Förra veckan hade jag och Lotta vår första konsultation  om vad jag ska undvika för mat under en viss period då vissa typer av mat påverkar mig på ett negativt sätt och där jag känner att maten tar mer energi än den det ger mig, samt för att låta min mage kurera sig och bli frisk.  Det har gått lite upp och ner för att vara helt ärlig.  Det är inte bara jag som behöver tänka om, min sambo måste också tänka om vilket inte är lätt och då har man ätit dessa varor bara för att inte behöva slänga eller göra om.  Lata dagar har också påverkat min nya resa, samt sociala sammanhang. Man vill ju inte vara otrevlig eller jobbig när någon annan bjuder. Men jag tror om jag förklarar så skulle dom såklart förstå. Men nu har jag lovat mig själv att jag måste våga säga nej och förklara att jag mår inte bra av det helt enkelt. 
 
Det kan vara svårt att veta hur man ska äta ”clean” om man är redan osäker på vad det betyder, vilket leder till att det blir svårare att bryta dåliga vanor. Många av oss är vane- människor. Vi köper samma mat varje gång och i samma butik. Vi förbereder samma ”meny” om och om igen och lever i samma familiära rutiner. 
 
Jag som många andra blir skeptiska när det gäller att ändra sin kost, detta för att man är van att äta och dricka samma mat, och för vissa som för mig en viss rädsla eller osäkerhet i att pröva något nytt. Även när man VILL ändra sina vanor så är det svårt – Old habits die hard but they can die =)
Det är just här som jag är bekväm och älskar att inte behöva tänka så mycket. Det har alltid varit samma sak till frukost osv men om jag verkligen menar allvar med att äta clean och sundare så måste jag röra om i köket lite, Jag behöver bryta dessa dåliga vanor och börja tänka annorlunda gällande kost och livsstil, men som sagt så är man bekväm av sig och det blir svårare att ändra på sina vanor.  Hur gör jag? 
 
1. Jag måste bli medveten om vilka vanor jag vill ändra
2. Fundera på varför dessa vanor finns. Är det stress, lathet?
3. Planera hur jag ska bryta dessa och vad man kan byta ut det med. 

 

Imorgon är det första dagen tillbaka på jobbet och där vet jag att det finns vanor och sociala vanor som jag måste bryta, t ex kaffe vid frukost, jag vet att min mage inte tål kaffe och mjölk eftersom jag påverkas lätt av koffein och mjölkprotien, men jag är medveten om just detta och dem andra, så jag känner mig förbered mentalt samt att jag har planerat mina mål och snacks för att inte falla i dessa dåliga vanor. 

 

So wish me luck! 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *