Kategorier
Hälsa

Att bryta en vana

Först och främst; Vad är en vana?

En vana är per definition något som man gör per automatik. Det vill säga, du gör det utan att tänka på det. Vanor skaffar vi oss för att livet ska bli så enkelt som möjligt. Om vi skulle uppföra oss som att allt vi gör är nytt då vi gör det så tar det otroligt mycket kraft ifrån vår hjärna. Det är därför som vi utvecklar vanor. Vanorna gör att vår vardag oftast blir till det bättre. Och när vi har gjort dem tillräckligt länge så slutar vi se dem.

En vana kan vara:

  • Vilken sko man knyter först
  • I vilken turordning man gör saker på morgonen
  • Vad man väljer att äta
  • Vilka tid man går och lägger sig
  • Om man går och tränar

Vi kan även skapa dåliga vanor för att vi försöker kompensera för vårt känsloliv. Många gånger kan den där chokladbiten vara trösten för att någon har sårat en, dagen har varit jobbig eller att orken tog slut. Och efter tjugoen dagar så har man skapat sig en ny vana. Och de dåliga vanorna tycks vara lättare att bjuda in på långvarig vistelse i livet än sunda vanor.

För att träningen ska bli automatisk och en vana så behöver man lite viljekraft till en början innan det sätter sig som en vana. Och det gäller att man tvingar sig till tålamod för att kunna njuta av fördelarna. Detsamma gäller när man ändrar om sin kost. Det kan kännas konstigt att gå från en frukost med smörgås, havregrynsgröt, müssli och annat till en frukost bestående av protein, grönsaker och bär. Men det blir en vana om man ger det tjugoen dagar. Man måste bara ha ett öppet sinne och tålamod.

Hur lång tid tar det att bryta en vana?

Om det tar tjugoen dagar att skapa en ny vana så tar det bara tre dagar att förstöra den. Och när den är förstörd så behöver man återkomma till det där tålamodet och viljestyrkan för att komma tillbaka till den igen.

Kan man lära sig att jobba med sina vanor och bli mer medveten?

Absolut kan man det. Och om du vill jobba mer med dig själv, med dina anställda eller uppmuntra din familj och vänner, så kan du skicka ett mail till mig eller lämna en kommentar. Så kan jag coacha just dig till att få ett liv med mindre stress och goda vanor.

Mail: lottazsoldos@yahoo.se

 

Vi hörs!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *