Kategorier
Hälsa

Skam och Skuld

– Varför gör du så här?

– Du måste skärpa dig!

– Du skulle ha lyckats bättre om du hade försökt lite mer!

– Jag skäms över att vara i din närhet!

– Du får ett F i betyg!

Hej!

Jag tror att många känner igen sig i ovanstående uttalanden. Ibland har man hört det sägas till någon, man har fått höra det själv, eller så har man sagt det. Vad blir resultatet? Jo, man känner skam och skuld över att man har gjort någon besviken.

Känner vi alla skam och skuld? Jag har i skrivandets stund ingen bra statistik. Men förmodligen har vi alla någon gång känt oss bortglömda, förnedrade, förminskade, ensamma och helt enkelt övergivna av dem som ska ta hand om oss.

Vilka ska ta hand om oss? Först och främst är det föräldrarnas jobb att skapa en omgivning som gör att barnet får kärlek och gränser. Har alla föräldrar den möjligheten? Förmodligen inte! Många föräldrar bär själva med sig skam och skuld ifrån sin barndom och när de själva blir föräldrar så är det inte ovanligt att de speglar sig i sina barn och gör som föräldern gjorde. Det låter jättekonstigt, för visst säger vi att har man haft en dålig barndom så ska man ge sina barn det som man själv inte fick. Varför är det då så att barn som har blivit agade, agar sina egna barn? Jo, skammen och skulden från barndomen manifesterar sig i den vuxne som vid den situationen blir både det agade barnet och den vuxne som en gång agade.

Många gånger så följer sådana här mönster med från generation till generation, och det hela kan sluta med att personerna i en sådan här familj blir så stumma kring sina egna känslor att olika missbruk blir den ända vägen att blockera hur man egentligen känner. Detta i sin tur gör att man blir ytterligare en person i samhället som är ur funktion. Man blir fylld av gifter. Gifter från skam och skuld, gifter från sitt missbruk och tillslut så slutar livet tidigare än man hade trott.

Det är inte ovanligt att barn som blivit bortlämnade vid den kritiska åldern 1.5-2,5 år aldrig riktigt återhämtar sig från sina skamkänslor. Känslorna av att man inte är önskvärd gör att barnet skapar en egen överlevnadsstrategi. Barnen lär sig hur man blockerar sina känslor. De lägger över sin skam och skuld på andra för att själva slippa känna och de blir mästare på att manipulera sin omgivning.

Vad gör vi för att läka? Jo, Vi måste börja känna. Vi måste börja ta tag i vår skam och skuld. Har du ont i ryggen? Ont i knäna? Trots att du inte har gjort något för att få ont där? Det kan vara så att dina känslor som du har tryckt undan, känslor som är för läskiga att känna nu sitter i din kropp. Som Holistic Health Coach så uppmanar jag mina läsare och klienter att jobba med sina känslor kring skam och skuld. Vill man kontakta mig för stöd i sitt känsloliv så nås jag på: lotta@justlotta.se eller så rekommenderar jag att man tar kontakt med JP Sears på :

http://www.innerawakeningsonline.com/1-on-1-coaching/

Jag tror inte att man kan bli en hel människa som fungerar väl i samhället om man inte jobbar med sina känslor. Mina klienter jobbar alltid med sig själva för att jag som coach tror på helheten snarare än bara delarna.

referenser: Bradshaw. John. Healing the Shame that Binds You (2011)

Lerner. Rokelle. The Object of My Reflection: Coping with Narcissists (2013)

JustLotta_webb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *