Kategorier
Blogg Hälsa

Lite perspektiv tack!

Perspektiv

Det är väldigt lätt att klaga på det som man har och titta med längtan efter det som andra har. Det är lätt att se det negativa och det som man saknar istället för att vara tacksam och nöjd med det som man har.

 

Barry Schwartz som forskar på människors beteenden har iakttagit två typer av människor och hur dessa förhåller sig till sin omgivning. I en västvärld fylld av valfrihet blir dessa två typer väldigt tydliga. De kallas för ”maximizers” och ”satisfiers”.

En maximizer letar alltid efter den perfekta tavlan, det perfekta huset, den perfekta partnern och den får väldigt ofta ångest om något som denne har köpt inte var lika bra som det som den sprang på dagen efter. En maximizer blir väldigt sällan nöjd med något i livet och tenderar alltid att söka och söka för att bli lycklig.

En satisfier å andra sidan gör ofta snabbare val och har en vilja att inte lägga för mycket tid på saker och ting utan nöjer sig med att livet är rätt gött ändå. Dessa är mindre stressade och tar inte sig själva på lika stort allvar.

Livet blir väldigt ansträngt att leva som en maximizer eftersom tenn ständiga strävan efter perfektion i väldigt hög grad mest är en fixering i sitt eget huvud. De flesta människor har inte sådan krav på andra som man har på sig själv. Detta sätt att tänka blir väldigt fyrkantigt och det saknas gråzoner. Det i sin tur leder till spänningar och stress och ångest. Så fixeringen att aldrig nöja sig kan göra dig sjuk.

Gabor Maté beskriver stressjukdomar väldigt bra i sin bok ”when the body says no, the cost of hidden stress”. Genom att man är spänd och stressad så låter man sjukdomar smyga sig in i sitt system. Man blir ofta förkyld och immunförsvaret blir nedsatt. Det är inte sällan sånt här leder till självskadebeteenden och innan man vet ordet av så sitter man i en limbo som är svår att ta sig ur.

Det finns dock saker som man kan göra för att inte hamna där utan för att ta sig ur:

  • Observera dina beteenden
  • Börja skriv en lista för varje dag på 5-10 saker som du är tacksam för innan du går och lägger dig
  • När du får en känsla att du inte kan bestämma dig. Gör det ändå!
  • Börjar du få ångest för att du har köpt något och tror att du kunde fått något bättre. Sätt dig och skriv på din lista över det som du är tacksam för.
  • Slappna av genom att meditera, gå i skogen, undvik affärer och var med nära och kära

 

Det är lätt att snegla åt olika håll när man saknar perspektiv. Jag kan också gå i fällan när jag träffar min syster och hennes familj och min barnlängtan blir enorm. Jag kan se med avundsjuka och glädje på samma gång. Och att jag som snart 36åring är barnlös ligger i mitt eget beteende av att stundtals vara en maximizer i kärleksrelationer. Kanske är det för att jag har integritet eller för att jag inte har tålamod med trams. Jag får fundera ett par gånger till. Jag liksom alla andra på den här planeten har mycket att lära och kanske kan mina tankar sprida lite ljus och skapa reflektion hos er som läser.

Man möter motgångar och medgångar dagligen och det är hur vi hanterar dem som avspeglas i hur vi uppfattas av vår omgivning. Jag försöker ofta tänka så här när något går åt helvete.

Det finns dem som har det värre

När jag skulle köpa ett hus och hade sagt upp min lägenhet så blev det inte som jag hade tänkt mig. Husets syllar var fullständigt genomruttna och efter besiktningen så drog jag mig ur köpet. Det resulterade i att jag i fyra månader blev hemlös och min hund och jag kunde inte bo tillsammans eftersom min kompis som jag fick bo hos var allergisk. Men det kunde ha varit värre. Jag hade kanske inte haft några snälla vänner som hjälpte mig. Det hade kanske inte funnits något lager som jag hade kunnat förvara alla mina möbler och saker på. Efter fyra månader så fick jag en lägenhet i panik och den trivs jag väldigt bra i. Och jag är glad över att mitt lilla helvete ledde till något bättre. Och på samma sätt har det varit med jobb, vänner och andra äventyr. Så med lite perspektiv i det dystra som drabbar oss så kan vi återhämta oss betydligt fortare.

Har du något bra i ditt liv. Var då rädd om det.

Du kan också lyssna på den senaste podcasten med Magnus här nedan:)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *