Kategorier
Blogg Hälsa

Flytta fokus

Höstmörkret – behålla motivationen

Livet handlar om väldigt många saker och vad som är viktigt beror väldigt mycket på omständigheterna.

Vi blir ständigt matade med kroppsideal till höger och vänster. Det ger många ett gnagande dåligt samvete för att vi inte rullar ur sängen som en fotomodell varje morgon. Trots att du är mamma och framgångsrik i ditt arbete så känner du att du inte är bra nog. Du sneglar på instagrambilder eller i andra sociala medier. Du köper kanske en ”hälsotidning” och återigen får du en anledning till att trycka ned dig själv.

Jag säger inte att man inte ska våga se skavanker i sig själv. Det är ju trots allt den sortens reflektioner som gör att man kan förändra ett beteende eller något annat. Det jag säger är att du ska flytta fokus. Flytta fokus från det negativa:

  • Jag är tjock
  • Ingen tycker om mig
  • Jag blir aldrig smal
  • Det är försent för mig

Vänd dina tankar till att de är produktiva istället.

  • Jag har en kondition som kan bli bättre
  • Jag är trött på morgonen vilket jag kan ändra genom att jag lägger mig tidigare på kvällen
  • Jag känner mig svag så jag vill bygga upp min styrka.
  • Jag kan alltid bli bättre.

Det jag vill genom den här artikeln är att uppmuntra dig som läser till att tänka lite annorlunda. Jag har säkert tagit upp det tidigare. Men jag gillar verkligen det här med ”Mindset”. Carol Dweck som är lite av en husgud hos mig diskuterar två olika typer av ”Mindset”. Den ena typen är ”Fixed Mindset” och den andra är ”Growth Mindset”. Är det nu så att du har ett ”fixed mindset” då kan du alltså träna dig till ett ”growth mindset”. Jag ska förklara lite simpelt om jag kan.

Fixed Mindset: Det är alltid någons fel om du inte lyckas. Du kan inte lyckas eftersom du inte är tillräckligt smart eller stark eller av någon annan orsak.

Growth Mindset: Du klarade inte testet, men om du tränar lite mer så klarar du det nästa gång. Du förlorade matchen eftersom motståndarna var bättre och du behöver bli skickligare på att ”passa bollen”. Du blir smartare ju mer du tränar.

Hur du tänker om dig själv kan vara under någon av dessa kategorierna. Du kan inte ta dig till gymmet eller till löpspåret för det kommer ändå inte göra någon skillnad. Det är liksom hopplöst att ens försöka. Du går förbi chipshyllan och tar en påse. För det spelar ändå ingen roll. Dessa tankar är Fixed Mindset. Du har alltså anammat ett ganska inövat hjälplöst tillstånd. Men du kan ta dig ur det.

Det tar tid att vända ett tankemönster och för att det ska ske så måste man jobba med sig själv. Jag har en massa olika mönster. Om någon sårar mig så kan jag välja att behandla den här personen med tystnad. För det är så jag själv har blivit straffad genom åren. Jag har dock inte varit medveten om att det är därifrån som jag har fått det. Det jag försöker att göra nu är att bryta det. Istället för att göra som jag alltid har gjort så försöker jag fånga mina tankar och göra något åt det. Jag är nämligen ingen slav under en och annan negativ tanke eller ett negativt beteende. På det här sättet så tränar jag in ett nytt schema. Du kan göra samma sak.

Man kan träna sig till ett annat mindset och man kan göra långsamma förändringar. Allt behöver inte ändras på en dag.

Jag kommer att prata mer om det här på mina föreläsningar.

Föreläsning hyresgästföreningen.005

 

Om du inte har den perfekta figuren idag eller om du inte har det perfekta jobbet idag då vet du i alla fall vad du har att se framemot. Vill du bli lite mer motiverad så tycker jag att du kan lägga några dyrbara minuter på att lyssna på Carol Dweck.

Jag ska våga utmana mig själv på att lägga upp korta träningsvideos. Något som jag har varit rädd för att göra. Dels för att jag kan tycka att det är pinsamt att fråga någon om han eller hon kan filma mig när jag gör en instruktionsfilm och dels för att det är pinsamt att bli filmad på gymmet. Men om jag kan be er att byta fokus. Då ska väl jag också klara av det.

Mina filmer kommer att hamna på mitt instagramkonto och på FB. Mina kunder som jag har kommer att med tiden få filmklipp på övningar som jag och Erik ska spela in när han kommer hem från Bali.

Ha en härlig helg:)

 

Gilla och dela!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *