Kategorier
Blogg Hälsa

Diet en lördag

Hej, hej hallå!

 

Det börjar närma sig sommartider och frågan är om man ska simma i vassen i sommar eller inte. För bara de som följer normen har ju rätt till våra badplatser och stränder eller? NOT! Det är aldrig fel att sätta upp långsiktiga och hållbara mål. Det är inte fel att inte alltid lyckas heller. För det lär oss att vi måste försöka på ett annat sätt istället. Ibland fattar vi galoppen direkt och ibland så tar det lite längre tid.

Att börja mixtra med någons mat, tankar kring mat och beteende med mat är en ganska krånglig historia och det varierar väldigt mycket från person till person. Men en regel är den samma oavsett. Och den tar jag rakt av från John Meadows och The Mountain dog diet  

Rule #2 One change at the time

Rule #3 Small moves, get the most out of the least

Man kan inte gå in och ändra för mycket hos någon det första man gör. För man förlorar alla fördelar med att gå långsamt fram. Det är så mycket som händer hos en människa när man går in och ändrar vanor och beteenden. Och för att göra det tydligt så ska jag låna något som min podcast klient Magnus skrev idag när vi pratade om hans nya uppdrag att räkna kalorier.

Plötsligt känns den där tidsåtgången i början när alla de lagade målen tog mycket tid, som en barnlek.

2015-02-21 17.24.34

 

Det är en lärprocess i att hitta balans, målfokus och få kunskap. För vad John Meadows menar i sina regler är att man har mycket att vinna på att göra en förändring i taget, och göra små förändringar under en längre tid. Mina iakttagelser av människor som hetsdietar är att de ofta får tillbaka sin ursprungliga vikt och mer därtill när målet är nått. Det är inte min filosofi som tränar/coach. Utan jag jobbar långsiktigt för att mina klienter ska kunna leva sina liv varje dag. Men kunna säga nej när det behövs och säga ja när det känns rätt.

För att ta sig igenom ett vanebyte så är det små förändringar som måste fastna under en längre tid. Och man behöver vara medveten om att det ibland kan vara en snårig resa. För vi har inte bara överlevnadskänslor kring mat, om jag inte får äta så dör jag. Utan vi har emotionella känslor som kan vara alltifrån tröstätande till ätstörningar av olika sorter. Vi måste också förhålla oss till normer och sociala sammanhang, vilket inte alltid är så lätt. Tant Agda menar väl när hon vill tvinga i oss den tolfte kakan på kalaset med släkten som vi har var tionde år.

Det är många bitar som ska stämma och många frågor kommer på köpet. Somliga hejar på, andra stretar emot. Och ju närmare du kommer en smalare persons nuvarande vikt desto oftare får du höra att du nog ska ta det lite lugnare.

För mig är det viktigt att livet inte handlar om hårda dieter, slavliknande träningsscheman och avståndstagande till familj, vänner och bekanta. Men det handlar även om att kunna stå på sig och säga nej. För lite obstinat tycker jag minsann att man kan vara ändå.

För mig är viktnedgång något som får ta tid. Jag jobbar med ”vanliga människor” för det mesta. Och de är inte elitidrottare utan de är bland annat föräldrar som jobbar och har en vardag som ska gå ihop. Och bara de senaste dagarna har jag fått härliga sms och samtal från dem som lyckas utifrån sina måttstockar. Och Magnus är den som syns mest på min blogg eftersom vi podcastar hans livsstilsförändring. Och jag outar inte mina klienter utan deras tillåtelse. Därför står det inga namn förutom Magnus. En del SMS har jag plockat bort personliga frågor och kommentarer, för det är mellan mig och mina klienter.

Kvinna- gift- 2 barn – Du måste få ta del av min framgång då du är en av anledningarna till att jag har nått hit. Klarade 90kg i marklyft idag.

Kvinna- gift- 3 barn – Detta sms återges endast delvis då somliga saker är privata: Mot nya mål och nya tag!!! Jag är på något sätt ”nöjd” med de 16 kilo som jag har jobbat bort.

Man 32: Ingår det rullstol och färdtjänst efter dina benpass?

Magnus 40: För övrigt har jag svårt att tvätta händerna idag pga träningspasset för bröst och rygg igår. Det gör ont att trycka ihop händerna.

Så med alla mina klienter så går jag långsamt fram och som det ser ut så är dessa fyra nöjda. Jag har fått några extra tillskott som precis har börjat att jobba med mig. Och jag hoppas ju såklart att de ska känna sig lika väl omhändertagna som dessa fyra som jag har jobbat med lite längre.

Och för att avsluta min artikel om dieter så vill jag poängtera att man måste göra olika med alla, eftersom vi inte är lika. Och man måste ta hänsyn till otroligt mycket för att det ska bli bra långsiktigt.

Ha nu en skön lördag. I min nästa artikel så kommer jag att diskutera hur Phil Learney ser på det här med dieter och kostupplägg.

JustLotta_webb

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *