Kategorier
Blogg Hälsa

Att sätta mål!

På senaste tiden har jag läst väldigt mycket om att sätta mål och målens betydelse. Och jag tror själv på att det är viktigt att ha mål i livet. Men jag är nog inte alltid enig med vissa mål.

Till exempel

  1. Vara miljonär inom 10 år
  2. Äga en lyxbil
  3. Bli känd

Det för mig i det här, är det inte målen i sig som är problemet. För mig handlar livet om att ha en balans och att känna sig lycklig. För om att vara miljonär gör att du kan vara lycklig och träffa familj och vänner. Så är det ju ett väldigt bra mål. Men om du för att bli miljonär offrar din hälsa, dina vänner, din familj, din själ och ditt hjärta på kuppen. Då undrar jag om det var ett bra mål.

Om du ska nå målet att bli känd. För många är det det som betyder något. Med att bli känd så måste du vara på många tillställningar, ta många olika jobb. Ibland göra saker som du själv känner är omoraliska. Men för att få nästa jobb så måste du sälja en del av dig själv till djävulen. Då undrar jag om detta var ett bra mål. Är det viktigare att gå över lik för att få det som man vill ha? Eller kan kändisskapet vara en bonus på något som du bidrar med till samhället, till dig själv och till andra?

Om du har ett mål att gå ned 15 kg för att du ska åka på semester. Det kan tillsynes vara ett bra mål. Vi coacher vill ju alltid att våra klienter ska ha en god hälsa. Men för att nå det målet så slutar du att äta och de första veckorna så rasar du i vikt. Du blir grinig på allt och alla och gör dig omöjlig på jobbet. Du går ned de där 15 kg och efter semestern så har du lagt på dig 20 istället.

Jag vill förklara att problemet är inte målet i sig. Utan problemet är; vet du själv varför du sätter det målet från första början? Har du en bra strategi? Hur ska du nå målet utan att klyva dig själv mitt itu? Vad kan du belöna dig med när du har nått ditt mål? Och hur tror du att livet kan förändras till det bättre när du väl är där?

För om du slutar röka för att alla tjatar på dig. Då kommer dina syndabockar vara alla som tjatar på dig om du misslyckas. Eller så låter det så här: ”Ja, jag vet att jag inte klarade det, jag sa ju att jag inte är stark nog.” Och där var offerkofta på igen.

Det är därför som det är så otroligt viktigt att man jobbar metodiskt, känslomässigt och moraliskt när det gäller sina mål. Du vill kunna leva med dina mål, känna dig stolt över din målsättning och acceptera att du gör ditt bästa! Och kom ihåg; att misslyckas är inte att vara misslyckad!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *