Kategorier
Blogg Hälsa

Att hamna i ett FLOW

Vetenskapen om Flow

  • Mihaly Csikszentmihalyi

Lägg namnet på minnet. Han är mannen bakom forskningen om Flow. Bli nu inte skrämda och tänk att det är något flum som man har kommit på. För det ligger en massa forskning bakom det hela.

Jag har läst två böcker av Mihaly och båda är väldigt fängslande:

Jag kan verkligen rekommendera människor att sätta sig in i vad det handlar om. Jag är inne i ett ”Flow” just nu och det har pågått ett tag faktiskt. Jag åker in och ut i Flow mest hela tiden för tillfället och det är inte av en slump.

Varför uppstår flow?

Somliga som förespråkar Flow har inte riktigt förstått vad det innebär. Jag märker det när jag pratar med lärarkollegor som har sett ett ”Ted talk” och bara plockat lite godbitar här och där. De tror att man hamnar i ett Flow när man rätt obehindrat gör något man tycker är roligt. Men det är inte sant.

Låt mig berätta:

För att hamna i ett Flow så måste man ha ett ”growth mindset” (Carol Dweck). När du har ett growth mindiet så tycker du om att lära dig saker. Du kan ta att du misslyckas så du försöker igen. Har du ett ”fixed mindset” där du skyller dina tillkortakommanden på andra och inte gör något för att förbättra situationen, väljer den enkla vägen, då kan du ALDRIG hamna i ett FLOW. För att hamna i ett flow så måste du gilla utmaningar.

När du väl har fått en utmaning och vad du än gör så blir det fel, du får hålla på i evigheter och ibland tar du två steg fram och tre tillbaka. Men du ger dig inte för din nyfikenhet driver dig. Du börjar här bli kreativ eftersom allt som du har testat innan har inte fungerat. Du är ihärdig och lär dig mer och mer. Ju mer du lär dig desto säkrare blir du och du får ett bättre självförtroende. Den här känslan tar du med dig in i andra projekt som du har eller i mötet med människor. Du tror på dig själv för du gav inte upp.

Du har jobbat med olika svåra saker i olika ämnen och du har ansträngt dig. Du har jobbat disciplinerat och ihärdigt och helt plötsligt börjar tid och rum bli flytande. Saker och ting bara faller på plats. Det faller på plats i många delar av ditt liv trots att du nästan inte behöver göra något. Du sover gott på nätterna, vaknar utvilad och varje dag känns fantastisk. DU är i ett FLOW.

Vägen till FLOW är alltså inte: man gör bara det som är roligt

man behöver inte anstränga sig

man måste tycka att det är lätt

 

För att hamna i ett Flow så krävs det hårt arbete och att man gör många fel. Nyckelord är; Håll i och håll ut.

Ha en toppendag och jag hoppas att du också hittar flow:)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *