Kategorier
Politiska tankar

Den svenska sjukvården skrämmer mig!

I tisdags så var jag hos doktorn på en mottagning i Halmstad. Mina njurar mår inte bra och min sköldkörtel producerar för mycket hormon på vissa ställen och för lite på andra. Detta kallas ”hypothyroid”. Att ha hypothyroid är inget ovanligt i vårt samhälle. Men det resulterar i att jag ständigt är kall om händer och fötter och har en normal kroppstemperatur på 36.4. Ni kan ju tänka er själva när det blir lite kallare ute, vem som då fryser mest. Förmodligen är det jag. Dessvärre är dessa symptom bara toppen på isberget. Att ha hypothyroid gör även att min förbränning i kroppen är urusel och om jag skulle bli gravid så skulle mina barn med största sannolikhet få inlärningssvårigheter. För sköldkörteln och dess hormon tillför hjärnan det som behövs för den kognitiva inlärningen.

Med allt detta i bakhuvudet stegade jag och Miran in på mottagningen för att prata med doktorn. Först och främst så hade doktorn inte ens tittat på min journal och mina värden. När jag väl hade fått iväg honom att göra det och hann kommer tillbaka så säger han. Nu gör vi på det enklaste sättet, du får levaxin. Men, sa jag. Jag vill inte äta konstjorda hormoner. Är ni helt säkra på att det är det som är felet. Då svarade han – det är så här vi gör i den svenska sjukvården, vi tar och botar på det enklaste sättet. Detta fick Miran att nästan gå i taket. Miran förklarade gång på gång på gång hur viktigt det var att vi utredde alla orsaker för att komma till rätta med problemet. För jag ligger på samma värden nu som när jag åt levaxin.

Så efter ca 20 minuter av diskussioner, blir vi tillsagda att en specialist kanske kan titta på mig. Om de vill ta emot mig vill säga, vilket inte var helt säkert. För i svensk sjukvård gör vi det enklaste och ger en tablett. De vill ge mig en tablett för sköldkörteln trots att det kanske är binjurarna som krånglar och skickar konstiga signaler till sköldkörteln.

Det är tråkigt att behöva tappa förtroendet för svensk sjukvård, den som jag en gång var så stolt över.

5 svar på ”Den svenska sjukvården skrämmer mig!”

Jag satt och hade en deppig stund och googlade på hyothyroid. Fick min egen diagnos i juli men i mitt fall blev det ingen medicin förrän i slutet på september. I Skåne hoppas de på att saker ordnar upp sig utan medicin. Landstinget går ju back här. Och sedan hade jag ju gått till den läkare vårdcentralen skickade mig till och inte den jag var uppskriven hos. Bara rätta läkaren kunde ge mig receptet och det tog två månader att komma till henne. Så medan jag väntade så blev boten ännu längre. Det tar ett helt år för medicinen att verka. Jag kunde varit två månader på väg redan!
Orsaken till att jag skriver är för att du skall veta att du inte är ensam. I mitt fall så har jag gått med detta i många år. Så mänga år att jag nu har en son med ADHD och mina tre yngsta har dessutom grav språkstörning eller åtminstone grav språkförsening. Och jag misste flickan vi längtat efter i vecka 17. Dessutom har jag blivit helt infertil! Så var glad att du satts på denna medicin NU. Blir du gravid så är det ingen fara! Medicinen skyddar barnet och den skyddar dig mot missfall. Min vänninna var på den här medciinen genom fem graviditeter och har fem underbara barn! Du har fått hjälp i tid!!! Om ett år kommer du må bättre. Det är vad de säger åt mig i alla fall.
I mitt fall kan jag inte förlåta mig själv att jag inte insåg att något var fel på mig. Alltid enormt trött och när jag sagt det till läkare tidigare så har de bara snäst åt mig ”vad förväntar du dig med så många barn?”. (Jag har 7.) De har inte gjort något mer än att få mig att skämmas och sluta klaga. Fast jag blir kritvit och blå om fingrarna när det är kallt ut. Tappar känslan i tårna. Har långa tunga menstruationer. You name it! Ingen har någonsin reagerat på någon av mina konstiga symptom! SÅ är den svenska sjukvården. Bara de som skriker högst får vård och man måste träffa RÄTT läkare.

.

Hej!

Jag blir så ledsen när jag läser om det som har drabbat dig och din familj. Jag önskar absolut ingen detta. Det är så tråkigt när det är pengarna framför hälsan som får styra i Sverige. Men det blir så när politiken leker med skattebetalarnas pengar. Allting urholkas och det skyddsnät som vi en gång hade i den svenska sjukvården är snart helt borta. Du behöver nästan vara döende för att du ska få någon hjälp.

Jag tänkte på dina barn nu när du skrev. Och jag hoppas att du får komma iväg och kolla dem oxå. Eftersom det är ärftligt det här med sköldkörteln så kan de vara påverkade utan att veta om det.

Kramar Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *