Vätska

v2Vet du när du har vätskebrist? Kan du de signaler som kroppen skickar ut? Vad händer med kroppen när du har vätskebrist? Och är all vätska bra vätska?

För många så kommer det här med att det är viktigt att hålla sig med dryck inte som en hemlighet. Och kunskapen om att dricka bra under dagen börjar ta fart och jag ser mer och mer människor som bär med sig en flaska vatten under dagen. Frågan är dock; dricker du/ni tillräckligt?

Visste du att du bör dricka minst tre liter vatten om dagen? Visste du att den tidpunkten på dagen som du bör dricka mest på, är när du precis har vaknat?  Det är inte lätt att som lekman ha koll på hur alla dessa pusselbitar tillslut ska ge dig en bättre helhet i livet. Men jag hoppas att du inte glömmer hur viktigt det är att hålla din kropp med vätska.

Är Coca-Cola, mjölk eller saft lika bra som vatten? När du senare läser vidare på ämnet kost så står det ”Om det du stoppar i dig tar mer energi än det ger, då är det inte mat”. Och samma kan man säga om den vätska som du dricker. För den skada som Coca-Colan, mjölken och saften gör på våra inre organ kan aldrig jämföras med det ursprungligt goda som man får genom att dricka rent och filtrerat vatten.

Det finns inga större likheter mellan mjölk från en ko och bröstmjölk från en kvinna. Det ända är att den är vit och innehåller vissa delar vatten. Den näring som ges från kvinnan till barnet via mjölken är anpassad till barnet. Den mjölk som kossan ger kalven är anpassad till kalven. Är du en kalv? Varför tror du att den näringen som kossan ger sin kalv är anpassad till dig? Varför tror du att kossan producerar så mycket mjölk? För när slutar vi människor producera mjölk till våra barn? När barnet inte längre behöver det då slutar vi producera. Så vad gör man då i mjälkproduktionen? Jo, man ger kon hormoner för att förlänga produktionen och detta hamnar sedan i det som du dricker.

Det finns mycket som man kan diskutera på ämnet och jag ska inte fördjupa mig i det här. Men ställ gärna frågor så ska jag hjälpa till att svara på dem!