Rörelse

20Borde inte rörelse ligga högre upp på listan? Enligt alla andra coacher, PT’s så är ju det de som ska göra mig smal.

Rörelse är viktigt för våra kroppar. Att träna förebyggande för att bli stark och välfungerande är också föryngrande. Kroppen får energi och man frigör endorfiner och kroppen får gör det som den ska. Nämligen arbeta.

Men att sätta rörelse först. Då är man illa ute. För hur ska du få några som helst resultat om allt annat är i obalans? Jag brukar rekommendera som en början att man tar 30 minuters promenad 3 gånger i veckan om man vill börja förändra sitt liv från stillasittande till mer livskvalitet. Därefter ökar man på intensiteten.

Inom det här området kring rörelse så är jag väldigt inspirerad av Charles Poliquin. Jag tror på att man genom att använda sig av gymmet under en begränsad tid på dagen kör ett bra pass ger långt mer än att springa på träning som förstör mer av muskulaturen än den bygger upp. Sådan träning som jag aldrig skulle be någon gå på är spinning, springa maraton, gå på step up och aerobic. Jag tycker enligt de studier som jag har läst att den bästa form av cardio för kroppen är sprint träning under max 30 minuter per pass. Jag tror inte på långdistansträning över huvudtaget då det tar mer på vårt hormonella system än det ger.

Att jobba med sina muskler är lika viktigt fysiskt som det är psykiskt. Och det bidrar till att helheten för ett hälsosamt liv hamnar i balans. Dock vill jag lyfta varningens finger här. För det är viktigt att lyssna på sin kropp. Att överträna och att känna att det är jobbigt varje gång man går på gymmet eller gör någon form av träning, det är inte hälsosamt.

Det finns även skillnader på när en träning gör ont och när den gör ont. Att det gör ont för att man lyfter tungt och muskeln är trött är en sak. Men om det gör ont för att hur du lyfter är obekvämt eller du lyfter fel så att senor och leder blir överbelastade. Då är det dags att stoppa träningen.

Förståelse för träning och utvecklingen inom träningen kommer från många års erfarenheter. Och erfarenheter och utbildning är det som gör skillnaden.