Kost

matOm det du äter tar mer energi än det ger, då är det inte mat!

För att det som du stoppar i dig ska kallas mat så ska du få energi. Maten är det bränslet som vi alla behöver för att vi ska överleva och fungera. Men vad händer om vi inte äter det som kroppen behöver?

Kosten är ett oerhört debatterat ämne i dagens samhälle och det kommer ut olika dieter med jämna mellanrum. Vissa räknar kalorier andra utesluter viss mat och vissa inkluderar. Och hur ska man kunna förhålla sig till allt detta i en djungel av budskap. Ett enkelt sätt som jag har upptäckt är att ställa sig frågan: Vem tjänar pengar på de matval som jag gör?

Om vi tar ett exempel från 80 – 90-talet så rekommenderade livsmedelsverket att vi skulle äta enligt tallriksmodellen och 5 skivor vitt bröd om dagen. Livsmedelsverket som är en myndighet ska ju ge rekommendationer till befolkningen utifrån att man vill att befolkningen ska vara säker. Men vem betalar livsmedelsverket för att göra vissa rekommendationer? För vi alla vet att 5 skivor vitt bröd om dagen var lika dåligt förr som det är nu. Men det var en strategi från staten för att få igång spannmålsförsäljningen. Kedjan av människor som tjänar pengar på dina matvanor är lång och offrena är många. Så att göra medvetna val är oerhört viktigt.

När man pratar om medvetna val så har jag ett exempel. Våra importerade bananer ser alla som en självklarhet i fruktdisken. Men tänker du på vad som hänt bananen innan den kom dit? Har du tänkt på arbetarna på fälten som sprejar bekämpningsmedel på frukten för att den ska se perfekt ut när du får den? Har du tänkt på den familjen som gång efter annan förlorar sina familjemedlemmar till cancer på grund av alla bekämpningsmedel? Har du tänkt på hur djurlivet och marken påverkas av det?

Vi kan ta en titt över till Danmark och hur man producerar griskött där. I våra diskar är det billigt med danskt griskött. Visste du att grisen med kultingar ligger fastmonterad på ett hårt golv och att den inte kan röra sig på timmar. Att man knipsar av dem deras svansar för att de i sina trånga spiltor inte ska bita varandra?

Jag tycker att man ska äta frukt, grönsaker och kött. Men man ska göra medvetna val. För aldrig i vår värld har ”maten” varit så billig. Och aldrig har den orsakat så stora svårigheter världen över.

Några tumregler:

1. Ät ekologiskt

2. Om det du läser på innehållsförteckningen är något du inte har i ditt kylskåp eller i ditt skafferi. Köp det inte

3. Ät inga halv- eller helfabrikat eller annan processad mat

Resten diskuterar vi vid en konsultation.