Kategorier
Blogg Hälsa

Insulin, Leptin och Sömn!

Del 2

Vi tror att vi kan lura till oss mer vaken tid utan att det ska påverka oss i vårt dagliga liv. Människor som studerar, tar hand om barn eller jobbar tror att de klarar sig på väldigt lite sömn. Sanningen är att det gör man inte.

Sömn är ett ämne som är väldigt forskat på och genom åren har många teorier kunnat skrotas. Det fanns teorier om att man inte tog någon längre skada om man höll sig vaken under 8 dygn. Dessvärre så kunde man kasta detta i papperskorgen då testpersonerna började hallucinera, få livshotande problem med psyket (självmordstankar) och fysiska åkommor som diabetes.

Det som händer med oss rent kroppsligt av nätter med lite sömn är många saker. Och vi människor kan inte alltid läsa av våra egna signaler. Somliga förstår att de har sovit för lite då de inte kan kontrollera sitt temperament. Men få förstår detta i samband med mat.

Vår kropp är så fiffig att den har en viss rytm. Den här rytmen kallas för The Circadian Rhythm. Vad gör detta med oss då? Jo, man kan se det som Skalmans mat -och sovklocka. Våra kroppar är gjorda för överlevnad och ett sätt att överleva sina fiender är att ligga stilla på natten och samla energi inför dagen. Så, när mörkret föll då gick människorna och lade sig. Detta för att vakna vid gryningen och ut och samla mat under dagen. Vi människor har ju som bekant inte nattsyn som bland annat katter har och samlar och jagar bäst vid gryningen och på dagen.

För att kunna överleva och vakna så börjar kroppen att producera stresshormonet cortisol. Cortisolet gör att människorna vaknar och kan ta sig ut och samla och jaga. Har man då fått en hel natts sömn så har kroppen avgiftat sig under natten, och kroppen har fått reparera sig.

När kroppen producerar cortisol så vaknar man till liv och tar tag i dagen. Cortisol är ett väldigt viktigt hormon och det är meningen att vid tvåtiden så ska det avta för att andra hormon ska komma in. Problemet blir då man stressar och fyller på med kaffe och socker vid den här tiden. Då låter man stresshormonet flöda i sitt system, vilket resulterar i att andra viktiga hormoner som skulle ha kommit in inte gör det.

I dagen samhälle så sover vi för lite och stressar för mycket. Vad blir det då för resultat av en sådan ekvation? Jo, kroppen får för lite tid för avgiftning på natten, för lite melantonin under natten, för mycket cortisol på grund av stress under dagen.

När allt detta sätts ur balans så kryper det sig in en massa olika vanor. För har du inte sovit dina 8-9 timmar så måste du dricka kaffe eller något med socker för att hålla dig vaken. Du blir också väldigt ofta hungrig. Och du gör ofta snabba val där du inte hinner reflektera över vad som är bra för dig eller inte.

Och detta blir väldigt tydligt på olika arbetsplatser. Låt mig ge dig ett exempel.

Under natten så har du vaknat en eller två gånger. Barnen kanske väckte dig, du behövde gå på toaletten. Du vaknar upp och känner dig helt slut och börjar morgonen med en kopp kaffe, en smörgås och müsli (ca 06.30-07.30). Därefter åker du till jobbet. Klockan 09.30 samlas alla vid kaffet. Alla berättar hur trötta de är. Och för att piggna till tar du ett par bett i chokladkakan som ligger i väskan, eller en smörgås till. Klockan 12.00 är du vrålhungrig och du tar rejält med pasta eller potatis för att orka med dagen. Och klockan 14.00 är det återigen dags att samlas i vattenhålet (runt kaffet). Du känner att du tuppar av om du inte får i dig kaffet. När klockan är 16-17 då går du hem. Du stressar för att handla och det hamnar några extra godispåsar i vagnen och du kör hem för att börja laga mat.

Kvällen har kommit och barnen är hemma. Du vill göra något lätt och därför slänger du in två frysta rätter i ugnen, skär ihop en sallad och ställer fram colan och mjölken på bordet. Och sen sätter ni er och äter. Efter maten känner du dig jäst och dåsig. Och du parkerar dig på soffan. Klockan blir 22 och sedan blir klockan 23 och du är inte längre trött. Utan du har plötsligt piggnat till. Men runt 24.00 så bestämmer du dig för att försöka att sova. Du vrider och vänder på dig. Och du kan inte förstå varför du inte kan somna. Men efter en timme så däckar du tillslut. Och efter fem timmar ringer klockan igen. Och allt börjar om.

Vad gjorde du för fel? Är världen rättvis som som gör att du är så trött alltid? Eller lever du inte efter dina hormoner?

Mer om detta i del 3.

När kroppen blir döv för insulin och leptin så beror det på att cortisolet får härja fritt. Och eftersom leptin säger till när du är mätt så finns det ett hormon som säger till dig när du är hungrig och det heter ghrelin. Och när cortisolet minskar leptinet i blodet så ökar ghrelinet istället. De fungerar som två motpoler. Och det är sant som de säger; Du blir tjock om du inte sover.

Hjärnan blir alltså felprogrammerad om den inte får sömn.

Mitt råd! Sov alltid 8-9 timmar per natt!

vila

Ett svar på ”Insulin, Leptin och Sömn!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *